Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hasić: Pozitivni trendovi u metaloprerađivačkoj industriji

duljko-hasic1123

U metaloprerađivačkoj industriji nastavljaju se pozitivni trendovi s aspekta izvoza i finalizacije proizvoda u BiH – izjavio je danas direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Duljko Hasić.

Seminar pod naslovom „ Kako poslovati s Njemačkom s posebnim osvrtom na metaloprerađivački sektor“ održava se u Sarajevu u organizaciji VTKBiH, a u sklopu DIHK-CEFTA projekta.

Hasić je kazao da, nakon jučerašnjeg seminara posvećenog drvnoj industriji i namještaju, ovaj institut nastavlja s kontinuiranom edukacijom privrednih subjekata prvenstveno u pravcu njihove pripreme za nastup na inotržištu da bi se omogućila njihova bolja konkurentska sposobnost kako na domaćem, tako i stranom tržištu.

-Na ovaj način udovoljavamo zahtjevima i potrebama privrednih subjekata da naprave odgovarajuće pripreme prije svega s aspekta primjene standarda koji su neophodni za izvoz i plasman proizvoda na tržištu EU. Također su neophodne pripreme u smislu istraživanja tržišta, kanala distribucije, prodaje, arbitraže, međunarodnih kupoprodajnih ugovore, kao i za one poslove koji su neophodni kada je riječ o vještinama kako proizvod pripremiti i plasirati prema potrebama i željama kupca na tržištu EU – dodao je Hasić.

Seminar se, kako je dodao, odnosi na oblast metalopredrađivačke industrije koja raspolaže značajnim potencijalima i tradicionalno je vezana za tržište EU. Proizvodi iz metalske i metaloprerađivačke industrije plasiraju se na tržište EU i među ostalim ugrađuju u najsavremenije proizvode tipa Marcedesa, Audija, VW-a i drugo.

Predavač na seminaru je Hatto Brener iz njemačkog AWI Međunarodnog poslovnog servisa.