Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Nakon neuspjeha s Grammerom: Hastor preuzeo kontrolu nad njemačkim gigantom

29/05/2017

Mediji su prije nekoliko dana izvijestili da bosanska porodica Hastor nije uspjela u namjeri da preuzme kontrolu nad njemačkom kompanijom Grammer, u kojoj su najveći pojedinačni dioničari, jer nije prihvaćen njihov prijedlog smjene menadžmenta i Nadzornog odbora.

No, ono što nisu uspjeli u Grammeru, Hastorima je bez problema pošlo za rukom u drugoj, ništa manje važnoj njemačkoj kompaniji, piše portal BiznisInfo.

Riječ je o firmi Alno AG, koja je jedan od najvećih proizvođača kuhinja u Njemačkoj i koja je, naprimjer, u 2015. godini imala prihode od prodaje veće do milijardu maraka.

Hastori su ranije postali najveći dioničari u ovoj kompaniji, a sada su, kako se čini, u potpunosti preuzeli rukovođenje firmom. Oni su osigurali većinu u Nadzornom odoboru, a sada su imenovali i svog direktora.

Naime, dosadašnji direktor Max Muller objavio je danas da podnosi ostavku. Njega će zamijeniti Christian Brenner kojeg njemački mediji nazivaju Hastorovim čovjekom.

Njemački mediji pišu da Brenner, koji je odranije jedan od direktora u firmi, dolazi na čelnu poziciju ispred firme Tahoe Investment, preko koje Hastori i imaju udio od 43 posto u firmi Alno.

Muller je vodio firmu od aprila 2011. godine, a i dalje će ostati u kompaniji. Podnoseći ostavku, rekao da je siguran da je firma na pravom putu.

Alno je jedan od najvećih njemačkih proizvođača kuhinja i zapošljava oko 2.100 ljudi, te ima svoje podružnice u SAD, Velikoj Britaniji i Švicarskoj.

Firma sarađuje sa 6.000 prodajnih partnera u čak 64 države, a u 2015. godini je imala prihode od prodaje od čak 522 miliona eura.

No, kompanija se ujedno suočava sa finansijskim poteškoćama zbog čega je ranije ove godine iznijela planove restrukturiranja i smanjenje broja radnih mjesta, o čemu je postignut i dogovor s njemačkim sindikatom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.