Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Helić: U Gračanici počinje gradnja novih osam pogona u poslovnoj zoni

nusret helic

Na području općine Gračanica, u poslovnoj zoni će se ove i naredne godine graditi osam novih pogona, u kojoj će postojeće kompanije proširiti svoje kapacitete, a planirana je i gradnja novih firmi, potvrdio je Feni načelnik ove općine Nusret Helić.

Izmjenom regulacionog plana poslovne zone stvoreni su uvjeti za gradnju novih objekata u poslovnoj zoni, koji će biti građeni jednim dijelom u postojećoj poslovnoj zoni, a jednim dijelom u novoj poslovnoj zoni, koja će se graditi za te namjene, ističe Helić.

U međuvremenu su privatnici riješili pitanje zemljišta kupovinom, a Općina je izgradila nužnu infrastrukturu, navodi, dodajući da je JP Elektroprivreda BiH osigurala kvalitetno napajanje električnom enrgijom.

Radi se u kombinaciji inostranih firmi i naših domaćih investitora, dodaje Helić, najavivši da će se okviru poslovne zone graditi i novi hotel.

Proširuju se kapaciteteti postojećih uspješnih gračaničkih kompanija poput: Plastexa, Intexa RPC Superfosa, (bivši Helioplast), Radiala, Trgovira, Eurogalanta itd. te kompanije HST CNC Technik putem koje njemačka kompanija proširuje svoje kapacitete.

Helić naglašava da se osim razvoja postojećih firmi očekuje i gradnja četiriju novih.

Po njegovim riječima proširenjem poslovne zone bit će stvoreni uvjeti za oko 300 novih radnih mjesta u prvoj fazi, a očekuje se i veći broj upošljavanja.