bh. more

Hoteli i apartmani već otvoreni: U Neumu će ove sezone biti skuplji smještaj, poznato i za koliko

Pune gradske plaže u Neumu
28.06.2020., Neum - Gradjani Bosne i Hercegovine napunili plaze. Photo: Denis Kapetanovic /PIXSELL

Agresija Rusije na Ukrajinu bi mogla imati negativne posljedice na bosanskohercegovački turistički biser na Jadranu, jer je otkazan određen broj rezervacija

Za Neum je turistička 2022. godina počela sa dobrim najavama i predviđanjima, ali rat u Ukrajini bi u određenoj mjeri mogao utjecati na situaciju u predsezoni i sezoni.

Agresija Rusije na Ukrajinu bi mogla imati negativne posljedice na bosanskohercegovački turistički biser na Jadranu, jer je otkazan određen broj rezervacija.

Na broj turista u Neumu mogla bi utjecati i poskupljenja, jer će cijene smještaja biti između 10 i 15 posto skuplje. Pojedini hoteli već su otvoreni, a još nekoliko svoja vrata bi trebali otvoriti do kraja aprila.

– Situacija u Ukrajini se ne osjeti previše. Kada su u pitanju cijene smještaja u hotelima, one će biti najmanje za 10 % skuplje, jer su i ulazni troškovi hotela veći. Mislimo da će ova sezona biti na razini prethodne, odnosno čak i malo bolja. Trenutno cijena smještaja za dvije osobe u hotelima u Neumu iznosi između 140 i 180 KM. Kada je u pitanju sezona, svaki hotel sam formira cijenu smještaja. I ove godine očekujemo najviše gostiju iz Njemačke, Poljske, Francuske, kao i povratak turista iz Azije koji već rezerviraju smještaj. Već sada imamo određen broj gostiju iz Francuske – kaže Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Neum.

Đemila Talić Gabriel, koja u Neumu ima nekoliko nekretnina, među kojima je i vila Gabriel, ističe da je u Neumu kapacitet motela i apartmana oko 15.000 ležajeva i da je interes više nego dobar.

– Turizam u Neumu iz godine u godinu napreduje i sigurno da će tako biti i u 2022. godini. Raste broj hotela, motela i apartmana, a sve je veća i ponuda pratećih sadržaja. Hoteli u Neumu imaju vrhunsku gastro ponudu, a naš favorit, koji svaki put oduševi i naše poslovne partnere i goste iz cijelog svijeta, je hotel Novum. Neum je ono što sam prije par godina nazvala Monte Carlo, pa su me ismijali, a sada koriste istu terminologiju, što me raduje, kaže Đemila Talić Gabriel.