Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrabri HGSS-ovci obnovili napis na Aluminijevu vodotornju

vodotoranj_aluminij_hgss_

Aluminij je na svom prepoznatljivom vodotornju koji dominira krajolikom mostarskoga Bišća polja, u godini dvadesetog rođendana nakon poslijeratne obnove rada, obnovio i napis s tvorničkim imenom i čuvenim Aluminijevim znakom.

Toranjski je plavi napis na bijeloj podlozi osvježen novom bojom, u saradnji s pripadnicima Hercegovačke gorske službe spašavanja koji su, uz saglasnost Aluminijeve Uprave, iskoristili vitkoga ljepotana za trodnevne vježbe zahtjevnih spustova s velikih visina.

Tvornički se vodotoranj pokazao izvrsnim za složene provjere spremnosti HGSS-ovaca, a saradnja je iznjedrila i obostranu korist. Hrabri djevojke i dečki uhvatili su se u koštac s opasnim bočnim dijelom toranjskoga prstena, vodeći posebno računa o sigurnosti pri svakomu koraku.

– Rušenje tvorničkoga vodotornja, u vrijeme agresije 1992. godine, bilo je tužni znak Aluminijeva uništenja, a premda se malo ko usudio tomu nadati, njegova ponovna izgradnja, 1997. godine, bila je znak Aluminijeva dizanja iz ruševina i pepela. Danas, dva desetljeća poslije, nakon posljednjih osam godina iskušenja recesije, čestih izmjena upravljačkih struktura i loših menadžerskih poteza s čijim se posljedicama sada nosimo, neka obnova ovoga napisa bude i znakom našega blagog, ali sigurnog uspravljanja – zadovoljno je prokomentirao direktor Mario Gadžić, obilazeći radove na zaštitnom znaku najvećega bosanskohercegovačkog izvoznika.

Inače, Aluminijev je vodotoranj visok oko 30 metara i, osim izvrsne promocije, ima i svoju konkretnu namjenu. Naime, unutar njegove betonske kupole do vrha je napunjen vodospremnik, zapremine 600 kubika, zahvaljujući kojemu bi, u slučaju nepredviđenoga prekida dotoka vode u ljevaonicu, tekući postupak lijevanja uredno mogao biti priveden kraju, bez havarije, odnosno bez nepopravljivih posljedica za pogon, njegove radnike i Aluminijevu vrhunsku tehnologiju.