Održana sjednica

Hrvatska će na uvođenje eura čekati još najmanje dvije godine

plenkovic2 (1)

Mi smo već sada postali članica bankovne unije i prije ulaska u Eurozonu, kaže Vujčić

U Banskim dvorima je pod predsjedanjem predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića održana 6. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura nakon koje je poručeno kako će Hrvatska u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM2), tzv. čekaonici za euro, provesti najmanje dvije godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić ulazak Hrvatske u devizni tečajni mehanizam ERM2 nazvao je uspjehom, ali je najavio kako će Hrvatska u tzv. čekaonici za euro provesti najmanje dvije godine te kako će tek nakon zadovoljavanja nominalnih kriterija iz Maastrichta uslijediti uvođenje eura kao nacionalne valute.

“To je dovoljno dugačko razdoblje da se što moguće bolje pripremimo, da ispunimo te mjere, da pozitivni efekti uvođenja eura budu još pozitivniji i veći, a eventualni negativni, troškovi i problemi, da se maksimalno minimiziraju“, kazao je Marić.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić najavio je kako će HNB zajedno s Europskom središnjom bankom (ESB) odsada nadzirati hrvatske banke, tako da Hrvatska ulazi i u sustav zajedničke sanacije banaka na razini Europe koji će se obavljati iz zajedničkog fonda u Briselu, a ne više na nacionalnoj razini, rekao je.

“Mi smo već sada postali članica bankovne unije i prije ulaska u Eurozonu“, istaknuo je Vujičić.

Vujičić je poručio kako je važno da Hrvatska nastavi s provođenjem ekonomskih mjera koje su bile na snazi prije krize uzrokovane koronavirusom.

Formalni čin pristupanja u ERM2, devizni tečajni mehanizam, kojim je srednji tečaj eura prema kuni određen na 1: 7,53450, s maksimalnom oscilacijom od 15 posto, objavljen je u prošli petak.