Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fiksirali maržu trgovaca

Hrvatska smanjila akcize, ovo su nove cijene benzina i dizela

benzinska-pumpa (1)

Prema Vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna

Vlada Hrvatske fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjuje akcize na dizelsko i benzinsko gorivo, kako bi ublažila rast cijena, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade, prenosi Index.hr.

Od sutra cijena dizela će biti 12,53 kune (oko 3,25 KM), cijena benzina 12,19 kuna po litri (oko 3,15 KM). Bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28; dizel 13,71 rekao je Plenković.

Ako bi se išlo s produženjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, a što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih stanica, dodao je.

“Kako bismo izbjegli takvu situaciju (…), omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri”, rekao je Plenković.

Uz to će, kako je dodao, izmjenama Uredbe o akcizama država na rok od 90 dana smanjiti iznose akciza na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

“Na taj način želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog budžeta od akcize na energente preko 150 miliona kuna”, rekao je Plenković.

Prema Vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna.