Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TURIZAM

Hrvatska traži čak 60.000 sezonskih radnika, minimalna plata preko 1200 eura

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Konobari u ugostiteljskim objektima na moru 07.07.2018., Opatija - Konobar u ugostiteljskom objektu na moru. rrPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL

Većim platama naročito se nadaju kuhari, koji smatraju kako minimalna plata u sezoni za njihov rad ove godine treba iznositi 1.540 eura neto

Potraga za sezonskim radnicima u turizmu u Hrvatskoj počela je nikad ranije, poslodavci nude nikad bolje uslove, a ako je vjerovati najavama, perjanica hrvatske privrede ove godine će trebati oko 60.000 sezonskih radnika.

Sigurna plata (54 odsto) i mogućnost smještaja (42 odsto) dva su preduslova od presudne važnosti prilikom odabira poslodavca, navode pak sezonski radnici, koji na Jadran na rad u sezoni ne dolaze samo iz različitih područja Hrvatske, nego sve više iz cijelog svijeta.

Vlasnici firmi se žale zbog manjka radnika: “Traže velike dnevnice, čak 100 KM”

Minimalna mjesečna plata koju ove godine tokom rada u sezoni očekuju konobari, kuhari, sobarice, recepcionari, prodavači i ostali iznosi u prosjeku 1.231 euro neto, što je čak 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu, piše Slobodna Dalmacija.

Većim platama naročito se nadaju kuhari, koji smatraju kako minimalna plata u sezoni za njihov rad ove godine treba iznositi 1.540 eura neto.

Do tih su zanimljivih podataka došli istraživači s portala MojPosao, koji su predstavili rezultate ankete provedene među 500 radnika iz Hrvatske, od kojih je njih 81 odsto najmanje jednom radilo u sezoni – bilo tokom školovanja i studija, bilo prije pronalaska posla u struci, u pauzi između stalnih poslova ili u nadi da će u toj “branši” ostati za stalno. Svaki peti ispitanik, pokazalo je istraživanje, izjavio je kako je sezonski posao “baš po njegovoj mjeri” te da mu odgovara takav način rada.

– I naše ranije analize pokazale su kako poslodavci sve ranije kreću u potragu za sezoncima i počinju se za sezonu pripremati na vrijeme. Neki poslodavci, naročito hotelijeri koji zapošljavaju veći broj tih radnika, počeli su i više ulagati u ljude koji im trebaju. Vidimo prema klijentima u hotelijerstvu kako neki od njih radnicima nude mogućnost da ostanu stalni sezonci, pa tokom ‘mirovanja’ troše dane godišnjeg odmora, a neki dobivaju i bonuse kako bi se vratili. Također, povećava se i broj ugovora za stalno, primjerice, prema informacijama iz jednog hotelijerskog lanca, plan im je broj ugovora za stalno povećati 10 do 15 odsto u odnosu na prošlu godinu – prepričava Matea Grbac.

Iako sezona zapravo još nije počela, na tom su portalu od početka godine do sredine marta objavljena već 2.802 oglasa za zapošljavanje turističkih radnika, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo 10.000. I ta brojka u 2022. godini predstavljala je 17-odstotni porast broja oglasa u odnosu na godinu ranije i devet odsto više nego rekordne 2019. godine.

– Ove godine u februaru samo u jednom danu imali smo aktivnih oko 1.500 oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, što je iznimno visok broj – otkriva Matea Grbac.

Radnicima koji žele raditi na sezonskim poslovima najvažniji su sigurna plata i mogućnost smještaja, a tek na trećem mjestu je visina plate (39 odsto).

Još manje će u tom “vaganju” između poslodavaca kod kojih žele raditi presudnu riječ imati mogućnost slobodnih dana, radno vrijeme ili ime poslodavca/firme, dok najmanje važnim u tom odabiru smatraju lokaciju radnog mjesta (presudna je za tek 14 odsto sezonaca).

Zanimljivo je i da čak 60 odsto ispitanika među prednostima sezonskog posla navodi sticanje novih znanja i vještina kao i mogućnost upoznavanja novih ljudi (50 odsto), a tek onda platu, koja je za polovinu sezonaca ipak viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja. Njih oko 38 odsto raduje se mogućnosti boravka na moru.