Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saradnja

Hrvatski autoput uskoro će se moći plaćati tagom Autocesta FBiH

autoput

Dodaje se da su već predstavljena neka idejna rješenja te da se sredinom idućeg mjeseca očekuje novi sastanak na kojemu bi se trebao potpisati sporazum koji će definirati buduću zajedničku suradnju

Sistem elektronske naplate na autocesti u Federaciji BiH i hrvatskim autocestama trebao bi biti uvezan, tako da vozači u obje države mogu koristiti jedinstveni tag uređaj.

Predstavnici Autocesta FBiH i Hrvatskih autocesta (HAC) početkom ove sedmice u Zagrebu su imali sastanak na tu temu gdje je predložena saradnja između ova dva poduzeća koja će omogućiti korištenje jednog, jedinstvenog tag uređaja, kako na području Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije BiH, tako i na području Republike Hrvatske, saopćeno je u petak iz JP Autocesta FBiH.

Istaknuto je kako su obje strane izrazile veliku spremnost na saradnju u cilju uvezivanja elektronske naplate cestarine i olakšavanja korisnicima putovanja, kako na autocesti u BiH, tako i obratno.

Dodaje se da su već predstavljena neka idejna rješenja te da se sredinom idućeg mjeseca očekuje novi sastanak na kojemu bi se trebao potpisati sporazum koji će definirati buduću zajedničku suradnju.

Iz JP Autocesta FBiH su podsjetili kako intenzivno rade na realizaciji uvezivanja elektronske naplate cestarine u BiH s Autoputevima RS.

Uz podršku međunarodnih financijskih institucija, trenutno se radi na izradi idejnih tehničkih prijedloga koji će u idućem razdoblju biti prezentirani korisnicima i olakšati im kretanja unutar BiH korištenjem elektronske naplate cestarine, navodi se u saopćenju.