Biznis

Dobra sezona

Hrvatsku u julu posjetilo 3,7 miliona turista

01/08/2021

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (6,7 miliona), Splitsko-dalmatinskoj (4,7 miliona) i Primorsko-goranskoj županiji (4,7 miliona)

Hrvatskoj je u julu 2021. godine ostvareno 3,7 miliona dolazaka i 25 miliona noćenja, odnosno 47 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 21,6 miliona noćenja, dok su domaći ostvarili 3,3 miliona noćenja. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sistem eCrew), prenosi Anadolu Agency (AA).

U julu ove godine ostvareno je 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja ostvarenih u julu 2019, navode iz Ministarstva turizma i sporta Hrvatske.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (6,7 miliona), Splitsko-dalmatinskoj (4,7 miliona) i Primorsko-goranskoj županiji (4,7 miliona). Zatim slijede Zadarska (4,3 miliona noćenja), Šibensko-kninska (1,9 miliona) i Dubrovačko-neretvanska županija (1,5 miliona). Promatrajući rezultate destinacija, najviše je noćenja u julu ostvareno u Rovinju (909.000), Viru (856.000) i Poreču (734.000). Gledano prema tržištima, u julu najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (4,4 milona), Slovenije (3,7 miliona), Poljske (2,4 miliona), Češke (2 miliona) i Austrije (1,9 miliona). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima.

“Dosadašnji rezultati u 2021. godini pokazatelj su kako unatoč pandemiji, uz dobru pripremu i suradnju svih sudionika u turizmu, ali i šire, Hrvatska može biti sigurna i uspješna turistička destinacija. Trendovi su veoma dobri i odlična su najava za august i posezonu. Naime, u posljednjem tjednu jula ostvarili smo rezultate koji su 90 posto onih koje smo imali u julu rekordne 2019. godine. U samom julu ove godine s nekih tržišta kao što su Poljska i Češka ostvarujemo rezultate čak i bolje nego li u julu 2019. To nam daje za pravo da budemo optimistični, ali i oprezni i odgovorni, pridržavamo se epidemioloških mjera te time održavamo status najsigurnije destinacije na Mediteranu“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić smatra da s u iznimno dobri rezultati i trendovi turističkog prometa u julu, ali i dosadašnjem dijelu godine, posljedica vrlo dobre pripreme sezone od strane cjelokupnog turističkog sektora.

“U odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutno se nalazimo na oko 63 posto rezultata, a najave za august, ali i septembar su također vrlo dobre. Međutim, daljnji će tijekovi i rezultati ponajviše ovisiti o nama samima i epidemiološkoj situaciji u zemlji pa i ovom prilikom pozivamo sve na daljnje odgovorno ponašanje i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi osigurali nesmetano odvijanje turističkog prometa u tjednima koji su pred nama“, izjavio je Staničić.

U prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ostvareno 6,3 miliona dolazaka i 36,9 miliona noćenja, odnosno čak 51 posto više dolazaka i 39 posto više noćenja nego u prvih sedam mjeseci 2020. Pri tome su u Hrvatskoj najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (6,8 miliona), Slovenije (5,2 milijuna) i Poljske (3,3 milijuna). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (10,3 miliona), Primorsko-goranskoj (6,8 miliona) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (6,6 miliona), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 1,6 miliona noćenja, Poreč (1,2 miliona) i Vir (1,1 milion).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.