Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hypo banka: Izrečene dvije pravomoćne presude za kredite u CHF

Hypo Alpe-Adria-Bank sarajevo

“Pravna dimezija problema kredita sa valutnom klauzulom u CHF-ovima i u 2016. godini predmet je špekulacija u istupima Udruge Švicarac”, ističu iz Hypo banke u BiH.

Ističu kako je u FBiH do sada izrečeno ukupno 155 prvostepenih presuda od kojih je dio u korist banke, a dio u korist klijenata.

“Do sada su izrečene svega dvije pravomoćne presude, obje su u korist banke, i one potvrđuju zakonitost valutne klauzule.

Performans g. Durakovića u svojstvu predsjednika Udruge Švicarac ne komentiramo, kao ni metode i rječnik koji koristi za izražavanje svojih stavova”, ističu u ovoj banci.

Napominju, da će u 2016. godini dio strategije novih vlasnika banke, Advent Internationala i EBRD-a, biti set olakšica koje za cilj imaju prevazilaženje problema u otplati kredita vezanih valutnom klauzulom za CHF-ove. Olakšice podrazumijevaju smanjenje kamatnih stopa, otpise dijela dugovanja te konverziju kredita.
Samo u 2015. godini 591 klijent u BiH je zatvorio kredit ili ga je konvertirao u drugu valutu temeljem sporazuma sa bankom.

Kredite vezane valutnom klauzulom za CHF-ove koristi 5.326 klijenata u dvije Hypo banke u BiH.