I BiH ima poduzetnice za budućnost

zene8

Na početku 20. stoljeća je bilo malo profesija prilagođenih ženama, ali kada sada pogledamo tržište, vidimo da se žene nalaze u svim sektorima, te da mogu raditi poslove kao i muškarci. Napravljen je napredak i sada žene mogu biti uspješne i realizirati svoje snove, čemu svjedoče i uspješne zadruge i udruženja.

Dakle, pružena je prilika za ekonomsko jačanje žena koje su srž uspješnog društva, ali i porodice, kazao je Andre Vera, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji Europske unije u BiH, na događaju održanom u Sarajevu, s akcentom na promociju uspješnih poduzetničkih priča pod nazivom Poduzetnice za budućnost.

Poslovno okruženje

Posjetitelji su imali priliku vidjeti fotografije nastale tokom trogodišnjeg programa lokalnog ekonomskog razvoja koji je poseban fokus stavio na razvoj ženskog poduzetništva, te čuti iskustva predstavnica zadruga koje su zahvaljujući ovom programu pokrenule vlastite male biznise.

“Sve ove žene zaslužuju pohvalu, jer kada pogledate poslovno okruženje u kojem su žene započele svoje poslove, postigle su velike uspjehe. CARE International kroz ekonomsko osnaživanje žena ujedno doprinosi i ekonomskoj ravnopravnosti žena, mada danas i dalje nemamo potpunu ravnopravnost žena i muškaraca. Mi posvećujemo pažnju ženskom osnaživanju, a poljoprivredna zadruga Žena, Udruženje žena “Maja”, te mnoge druge su primjer na koji način se izboriti na tržištu. Podržali smo i više od 200 individualnih malih biznisa, a preko 500 žena je prošlo kroz zadruge i mnoge su zaposlene”, kazala je Sumka Bučan, direktorica CARE International Balkans.

Zapošljavanje

Na događaju je predstavljena i prva ženska zadruga Žena i druge uspješne priče poduzetnica iz regije Birač. Nada Marković iz poljoprivredne zadruge Žena i Udruženja “Maja”, ovom prilikom je kazala da je do sada više od 200 žena osnaženo kroz razne projekte, te da u Bratuncu postoji mogućnost zapošljavanja svih zato što su podignute velike plantaže malina upravo zahvaljujući ovom ekonomskom osnaživanju.

Ova promocija predstavlja završni događaj projekta Uključiv ekonomski rast i stvaranje zapšljavanja u istočnoj BiH – Regija Birač koji financiraju EU, Austrijska razvojna agencija i CARE.