Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koordinacioni odbor

I peradari se žale zbog ugovora koje su dobili od Elektroprivrede BiH

elektroprivreda bih

– Imamo informaciju da će svi oni koji ne potpišu ugovor u datom roku, biti obavešteni da će ih Elektroprivreda prebaciti na tzv. rezervno snabdijevanje, što znači da će im se potrošnja fakturisati po astronomskim cijenama – navode iz Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH

Koordinacioni odbora živinara/peradara BiH zatražio je od Elektroprivrede BiH da ugovore o snabdijevanju potrošača prilagodi posljednjim zakonskim rješenjima koja su usvojena u Parlamentu.

– Prije nekoliko dana Elektroprivreda BiH je dostavila ugovore o snabdijevanju privrednim preduzećima, pa tako i proizvođačima iz sektora peradarstva. Naša proizvodnja je vezana za žive životinje, a naša manja ili veća potrošnja električne energije na farmama nije uslovljena povećanjem obima proizvodnje, uvećanjem produktivnosti i sl. nego na nju isključivo utiču atmosferske prilike. A prema odredbama ovog ugovora, svako od nas mora napraviti procjenu svoje potrošnje do 20. u mjesecu za sljedeći mjesec – naveli su iz ovog odbora.

Zatražili su pojašnjenje kako da naprave procjenu potrošnje, “koja zavisi od toga kakvo će biti vrijeme za tri, četiri ili čak pet sedmica unaprijed, unutar praga tolerancije od +/-10 posto”.

– Na osnovu egzaktnih podataka o potrošnji u 2020. i 2021. na našim farmama varijacije radi promjene vremenskih prilika su se kretale znatno većim procentom od +/- 10 posto. Ne treba posebno obrazlagati klimatske promjene koje se dešavaju – dodaje se u saopćenju.

Elektroprivreda BiH je, kako tvrde, u svom dopisu navela da se potpisani ugovori vrate u roku od 48 sati, što smatraju neprimjerenim rokom.

– Imamo informaciju da će svi oni koji ne potpišu ugovor u datom roku, biti obavešteni da će ih Elektroprivreda prebaciti na tzv. rezervno snabdijevanje, što znači da će im se potrošnja fakturisati po astronomskim cijenama – navode iz Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH.