Rumuni riješili problem “švicaraca”: Ima li kraja agoniji 6.000 osoba u FBiH?

franak

Zbog duže blokade u radu Parlamenta FBiH ne rješava se problem kredita podignutih u švicarskim francima. Tako nema konačnog stava Doma naroda PFBiH, a upravo to čekaju korisnici kredita u švicarskim francima, odluku Doma o Prijedlogu zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u KM, piše novinska agencija Patria.

Kraj agonije čeka oko 6.000 građana u FBiH. Za to vrijeme i Rumunija je riješila problem svojih građana.

– I Rumuni riješiše CHF kredite kroz zakonsko rješenje u svom Parlamentu. Od zemalja istočne bijede ostale su još jedino BiH i Srbija gdje poštenje vlada na svakom koraku kuda hode nasi (NE)potkuljivi političari – kaže Kemal Duraković, predsjednik Udruženja Švicarac.

Podsjećamo, Klub Bošnjaka izrazio je podršku zakonu kojim se ispravlja nepravda prema korisnicima kredita u švicarskim francima, a podrška se očekivala i od Kluba Hrvata, ali i svih ostalih koji su u danima i mjesecima iza nas podržavali građane sa ovim problemom. No, agonija neće prestati, jer tako traži i MMF.

Vlasti u Federaciji očito lažu i građane i sam MMF, jer ove dvije stvari ne mogu ići zajedno.

– Šta se može desiti? Ili će prvo usvojiti nacrt zakona, a onda potvrditi Pismo namjere u kojem stoji da to neće usvojiti ili će usvojiti Pismo namjere u kojem stoji da neće usvojiti taj zakon pa će ga onda odmah poslije toga usvojiti. Uglavnom poenta je da lažu i MMF i ove ljude kojim su obećali zakon od kojeg nema ništa. Još je to navedeno kao kontinuirani kriterij izvršenja što znači da aranžman propada ako u bilo kojem momentu usvoje taj zakon – kaže naš izvor iz Vlade FBiH.

U Pimu namjere stoji sljedeće:

– Naš finansijski sektor je relativno dobro prebrodio globalnu finansijsku krizu i godine slabog ekonomskog rasta koje su uslijedile, kao i poplave u 2014. godini. Iako je sektor bankarstva likvidan i adekvatno kapitaliziran na agregatnom nivou, neke osjetljivosti su i dalje prisutne. Udjeli nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima i dalje su povišeni, a rast novih kredita privatnom sektoru dosta je nizak. Neke banke trebaju poboljšati svoje pozicije kapitala i dublje restrukturirati svoj bilans kako bi osigurale dugoročnu održivost. U takvim okolnostima, nastavljamo pažljivo pratiti kretanja u finansijskom sektoru s ciljem zaštite finansijske stabilnosti. Nećemo poduzeti nikakve radnje koje ugrožavaju finansijsku stabilnost, uključujući i nametanje obaveze konverzije bilo kojih zajmova u stranoj valuti u domaću valutu (kontinuirani kriterij izvršenja). Svjesni smo ključnog značaja ovakvog opredjeljenja za uspjeh Proširenog aranžmana – stoji u Pismu namjere.