Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Hadžići prodaje Veliko polje arapskom preduzeću

hadzici

Općina Hadžići želi ući u posao sa preduzećem “Emirates” d.o.o. koji je već vlasnik hotela “Fery” na Igmanu. Naime, preduzeće “Emirates” d.o.o. želi na velikoj površini Velikog polja na Igmanu graditi veliki sportsko – rekreativni centar sa pratećim sadržajima zbog čega se pristupilo izradi Urbanističkog projekta “Igman – Veliko polje”.

Tako planina Igman polako, ali sigurno, kao i veliki dio Općine Hadžići, prelazi u ruke arapskih kupaca, prenosi BNN.

Bosanci i Hercegovci bit će gosti “kod svoje kuće”. Ukoliko to projekat bude zahtijevao, on će vjerovatno zahvatiti i dio Općine Trnovo, s obzirom da dio Velikog polja pripada toj općini.

Općina Hadžići je plan za izgradnju sportsko – rekreativnog centra na Velikom polju, kako saznaje BNN, poslala u Ministarstvu za prostorno uređenje Kantona Sarajevo koji, očito, treba izmijeniti prostorni plan kako bi Općina Hadžići pristupila poslovima prodaje Velikog polja firmi “Emirates” d.o.o.

Kako je Općina Hadžići, očito, strateški izbor građana arapskog porijekla, tako i ova poslovna akvizicija na prostoru ove općine ne čudi jer, ukoliko se planovi realizuju kako su dogovoreni, Općina Hadžići bi kroz nekoliko godina trebala imati gotovo 10.000 stanovnika arapskog porijekla smještenih po raznim napravljenim resort naseljima kao i onima koji su planirani da se grade.

Da li će više instance Kantona Sarajevo odobiti prodaju ovog, zapravo, rudnika novca koji vlast u Kantonu Sarajevo dvije decenije svjesno zanemaruje, ostaje da se vidi. Ipak ostaje vrlo upečatljivo da je Veliko polje na Igmanu, kao i brojne druge lokacije, svjesno su zanemarivane jer je u planu politika bilo dovođenje investitora koji bi nacionalno blago kupio i uz to ispao “spasilac”.

Bosnu i Hercegovinu i dalje nimalo ne brine strateško preuzimanje tri sarajevske općine, Hadžići, Ilidža pa i Ilijaša od strane arapskih kupaca jer ako se trend prodaje zemlje i javnih dobara ovako nastavi, bosanci i hercegovci bit će gosti u vlastitoj kući kroz jednu deceniju.