Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kompanija iz Konjica

Igman slavi 72. rođendan: Najavljuju zapošljavanje oko 100 novih radnika

igman konjic fena (1)

Kako je dodao, 2021. izvozilo se nekih 12 posto više u odnosu na 2020. godinu

Kompanija “Igman” iz Konjica proslavlja 72. godišnjicu postojanja i rada, a za svoj rođendan kupila je savremenu opremu za jednu od proizvodnih linija te najavljuje zapošljavanje stotinjak novih radnika u drugoj polovici ove godine.

Kompanija je osnovana 6. marta 1950. godine i tada kao i danas bavi se proizvodnjom municije malog kalibra, kalibra 5,56, zatim 7,62, zaključno sa 12,7 milimetara. Kako tih godina u početku, tako i danas jedna je od većih kompanija za proizvodnju municije na Balkanu, pa možda i u svijetu – kazao je u razgovoru za Fenu direktor Privrednog društva Igman Džahid Muratbegović

Prošla godina je za ovu kompaniju bila izuzetno dobra, a po riječima direktora, čak i najbolja poslije rata.

– Prošle godine proizveli smo municije u vrijednosti od 151 milion maraka, u nekim ciframa to je oko 190 miliona komada raznih kalibara, vrsta i tipova, tako da je to jedna godina iza nas koja je do sada i najbolja i najveća po prihodu – ustvrdio je Muratbegović.

Kako je dodao, 2021. izvozilo se nekih 12 posto više u odnosu na 2020. godinu.

– Potrebe za našim proizvodima u BiH su minimalne, gotovo nikakve, i sve se svode na par stotina hiljada komada municije za obuku za naše momke koji idu u mirovne misije, te eventualno nešto za sportska društva i policiju. Prema tome, Igman izvozi 98 posto svojih proizvoda na svih pet kontinenata i u cirka nekih pedesetak zemalja u svijetu – naglasio je direktor.

Osvrnuo se i na ono što je trenutno najtraženije, ocjenjujući da je kvalitet u svemu presudan.

– Kompanija se bavi prvenstveno vojnim programom, znači ono što treba suvremenim armijama svijeta, i to Igman radi uspješno, i istočnu i zapadnu varijantu, odnosno ‘rusku varijantu i NATO program’ tako da vi danas u kompaniji možete naći u isto vrijeme proizvodnju i jednog i drugog tipa municije. U zadnje dvije-tri godine Amerikanci su ‘poludjeli’ za pištoljskom municijom kalibra 9mm i za komercijalnim programom kalibra 223 ili 5,56 i to je trenutno najtraženije – kaže Muratbegović.

Kompanija je nabavila i savremenu opremu što otvara prostor i za neke druge programe koje do sada nisu imali.

– Za rođendan smo kupili novu opremu za proizvodnju municije kalibra 7,62 francuskog proizvođača koja je nešto savremenija, jedan tehnološki korak naprijed. Na njoj ćemo raditi u dvije smjene, cirka 50 miliona komada na godišnjem nivou, i to nam otvara nove planove da na staroj opremi radimo nove programe lovačke i karabinske, pištoljske i druge tipove i vrste koje do sada nismo radili – kaže Muratbegović.

A nova oprema donijet će u ovoj godini i nova radna mjesta.

– Trenutno na kapiju Igmana u sve tri smjene ulazi oko 1.380 radnika. S novom opremom, odnosno ovom linijom koja je kupljena iz Francuske i za koju očekujemo da će biti puštena u pogon u drugoj polovici ove godine, negdje oko 1. jula, mislimo da ćemo imati potrebu za nekih stotinjak novih radnika – naglasio je Muratbegović.

Predstavnici Igmana redovno su prisutni i na poznatim svjetskim sajmovima. Nedavno su bili i na onom najvećem, u Los Angelesu, dok su na sajmu u Egiptu sklopili dva ugovora za ovu godinu zajedničke vrijednosti od oko desetak miliona eura.

Pohvalio je saradnju s lokalnom zajednicom, ocijenivši je kao maksimalnu i jako dobru, te istakao kako smatra da bi Igman zajedno s ostalim privrednicima iz Konjica trebao napraviti nešto što odudara i od proizvodnje municije i od onoga što proizvode druge konjičke firme.

– Lično mislim da Konjicu treba nešto novo i smatram da ovaj grad za to ima snage. Konjic je u posljednje vrijeme napravio jedan veliki iskorak i mislim da ćemo skupa s načelnikom općine i ostalim privrednicima na ovom lokalitetu u buduće napraviti još više – poručio je direktor Privrednog društva Igman.