Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

IKEA izgubila svoj zaštitni znak u Indoneziji

05/02/2016

Postoje mnogi zaštićeni znakovi u komercijalnom svijetu, kao što su Samsung iz Južne Koreje, BMW iz Njemačke, Sony iz Japana i slično. No, sada se pojavio i IKEA iz Indonezije. Ali, nije riječ o svjetskom brendu, nego o indonežanskom.

Švedski gigant u proizvodnji namještaja IKEA izgubio je spor vezan za svoj zaštitni znak u Indoneziji. Naime, najviši sud ove zemlje se složio da je naziv IKEA u vlasništvu jedne indonežanske kompanije.

Riječ je o indonežanskoj kompaniji RT Ratania Khatulistiwa, koja je u Indoneziji kao svoj zaštitni znak registrovala naziv IKEA u decembru 2013. godine. To je akronim za Intan Khatulistiwa Esa Abadi.

Odluka Vrhovnog suda datira još iz maja prošle godine, ali je tek danas zvanično objavljena u sudskoj online publikaciji. U obrazloženju odluke se kaže da IKEA nije tri godine u nizu koristila svoj zaštitini znak u komercijalne svrhe, što znači da po indonežanskom zakonu može biti izbrisan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.