Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brojni problemi

Ima li nade za ljetni turizam u BiH?

mostar
11.06.2018., Mostar, Bosna i Hercegovina - Ljeto u Mostaru. Grad pun turista. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

U Bosnu i Hercrgovinu bez PCR mogu ući smo državljani susjednih zemalja Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Prvi juni datum kada se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine očekuje jek turističke sezone i dolazak stranih državljana. Danas na ovom mjestu, ispred Katedrale u Sarajevu, gdje je vodič Adnan imao i po nekoliko grupa turista, nismo zatekli nikoga.

“Nemamo turista, nažalost. Imamo goste koji dolaze za vikend, to su gosti iz naše regije. To su ljudi iz Srbije i Crne Gore, kojima ne treba test. Nažalost, to je za naše kompletno tržište mali broj, za ljude koji se bave ovim pozivom to je nedostatno”, rekao je Adnan Vlajčić, turistički vodič za BHRT.

U Bosnu i Hercrgovinu bez PCR mogu ući smo državljani susjednih zemalja Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

“Promijenila se struktura turista i gostiju. Prije, u 2019. godini, zlatno doba bh. privrede i turizma – bilo je da su turisti iz Kine bili broj jedan, iz Emirata broj dva, turisti iz regije i Turske…”, kazao je Kenan Magoda iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Grupe iz Velike Britanije, Irske, a posebno Saudijske Arabije teško da će prošetati ulicama Sarajeva, Mostara. Bezvizni režim za ove turiste ponovo nije usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Oštro su to kritizirali oni koji najviše trpe. Tek što su počeli oporavak, odluke poput ove vraćaju ih, kako kažu, na početak.

“Ako smo mi sve pripremali prethodna tri, četiri mjeseca, aerodrome hotele… Aviokompanije su registrovale linije prema više krajeva svijeta. Sve je ukazivalo na to da ove godine možemo dosta toga da vratimo turizmu, a jučerašnjim odlukama i zabranama mi se ponovo vraćamo na početak”, istakao je Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH.

Aviokompanije najavljuju smanjenje ili preusmjeravanje letova iz Saudijske Arabije prema drugim zemljama, isključujući tako Bosnu i Hercegovinu. A na sve to, turistički radnici iz Hercegovine zakazali su i proteste. Naredni utorak ispred državnog parlamenta.

“Nas stotinjak, dva autobusa će doći u Sarajevo. Kolege iz Sarajeva će kooridinirati akciju i napraviti perfromans, kao i prošle godine sa praznim koferima”, rekao je Davor Ljubić, iz Udruženja hotelijera Međugorje.

U zlatno doba, kako ga opisuju turistički radnici, aludirajući na godinu 2019. bh. turizam je pravio prihod i do 2 milijarde maraka. Sada je to sve gubitak. Oporavak mukotrpan i težak. Ako pitamo naše sagovornike, da li se turizam može spasititi iz ove krize – za ljetnu sezonu smo već zakasnili, a zimsku, ako nas koronavirus ponovo ne iznenadi, možemo tek planirati.