Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lukavac

Imenovana nova Uprava GIKIL-a

gikil

Odlukama Nadzornog odbora izvršena je i kompletna reorganizacija Uprave – na mjesto zamjenika generalnog direktora izabran je Suad Imamović

Dosadašnji generalni direktor Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL) Debasish Ganguly, koji je tu dužnost obavljao posljednjih pet godina, danas je razriješen a na njegovo mjesto imenovan je Paramesh Bhattacharyya, mašinski inženjer sa više od 30 godina iskustva u energetskim, koksnim i ferohromskim fabrikama širom svijeta.

Trenutno je zaposlen u VISA grupi, kao predsjednik – menadžer radova i fabrike, a poziciju generalnog direktora GIKIL-a preuzet će odmah po završetku izdavanja radne dozvole koja je u toku.

Odlukama Nadzornog odbora izvršena je i kompletna reorganizacija Uprave – na mjesto zamjenika generalnog direktora izabran je Suad Imamović, bivši izvršni direktor za zajedničke usluge u GIKIL-u, dok će taj posao kao novi član Uprave od sada obavljati Zuhdija Aganović, bivši izvršni direktor za TPM i Six sigmu u GIKIL-u.

Mandat Fuada Muminovića je potvrđen na radnom mjestu izvršnog direktora za proizvodno-tehničke poslove, a nova četveročlana Uprava u ovom sastavu će raditi naredne četiri godine. Do zvaničnog stupanja na dužnost poslove generalnog direktora će u punom kapacitetu obavljati zamjenik Suad Imamović.

Zbog potrebe neometane i što brže implementacije projekata u GIKIL-u vezanih za zaštitu okoliša i zaštitu na radu, na čije čelo je kao projekt lider postavljen izvršni direktor za proizvodnju, donesena je i odluka o povećanju ovlaštenja izvršnih direktora, članova Uprave, i to sa dosadašnjih 5.000 KM na 100.000 KM, što će biti evidentirano i u sudskom registru.

Odlukom Nadzornog odbora imenovan je i prokurista kompanije, advokat Faik Muhić, radi poboljšanja pozicije GIKIL-a u pribavljanju okolinske i drugih dozvola, te iniciranja i rješavanja drugih bitnih poslova u cilju zaštite interesa društva GIKIL.

Iz GIKIL-a navode da su pomenute odluke uslijedile jer Nadzorni odbor nije bio zadovoljan stanjem u kojem se kompanija našla, naročito kada je u pitanju realizacija naloga nadležnih inspektora iz oblasti zaštite okoliša i zaštite na radu, te nepoduzimanja adekvatnih i ubrzanih mjera na otklanjanju propusta.

Ističu da su novoj Upravi date snažne instrukcije i podrška da se u što je moguće kraćem roku prevaziđu nastali problemi u radu kompanije, kako bi GIKIL postao uzor u pogledu poslovanja, ali i lider u provođenju svih mjera na zaštiti kako okoliša tako i ljudi uposlenih u kompaniji.

– Od nove Uprave se očekuje i da ažurno nastavi sa realizacijom svih naloga nadležnih inspekcija i implementacijom standarda zaštite okoliša, te da u najboljem interesu GIKIL-a promoviraju novi pristup u skladu s najboljom praksom kompanija te djelatnosti u Evropi i u svijetu – saopćeno je iz GIKIL-a.