Biznis

poslovanje s gubitkom

INA otpušta 250 radnika, na Facebooku objavljena njihova imena!?

24/08/2020
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ina je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci poslovala s neto gubitkom od 965 miliona kuna. Usporedbe radi, u istom prošlogodišnjem razdoblju poslovala je s dobiti od 188 miliona kuna

U hrvatskoj naftnoj kompaniji “Ina grupa” su, zbog lošeg poslovanja usljed epidemije virusa korona, pokrenute organizacione promjene kojima će biti obuhvaćeno do 250 radnika u poslovnim jedinicama sa smanjenim obimom poslovanja.

Tačan broj radnika koji će biti obuhvaćeni ovim mjerama biće poznat nakon što se iscrpe sve ostale mogućnosti, poput premještanja radnika.

Iz “Ine” navode da će radnici imati pravo na otpremninu čija je visina znatno viša od zakonom propisane, kao i od otpremnina koje isplaćuju druge vodeće kompanije u Hrvatskoj.

“Ina” je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala sa neto gubitkom od 965 miliona kuna (128,3 miliona eura), dok je u istom periodu lani imala dobit od 188 miliona kuna (25 miliona eura), prenose hrvatski mediji.

Inače, na Facebook grupi “Radniciine” u sklopu inicijative “Podržimo radnike RNS da se izbore za bolju budućnost svih radnika Ine” danas je objavljeno da će u sisačkoj rafineriji biti podijeljeno otprilike 250 otkaza, a objavljene su i preslike lista s osobnim podacima tih radnika.

Iz Ine u vezi toga poručuju da te liste spadaju u domenu poslovne tajne te sadržavaju lične podatke radnika, a njihova zaštita podliježe Kaznenom zakonu te Zakonu o zaštiti osobnih podataka pa stoga navode da njihovo daljnje distribuiranje ili objava predstavlja kazneno djelo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.