Biznis

Petrol je sada lider

INA više nije vodeća u regiji po broju benzinskih pumpi

23/01/2021

Slovenski Petrol kupio je od Croduxa lanac od 91 benzinske pumpe i time se u Hrvatskoj učvrstio na drugom mjestu po tržišnom udjelu u maloprodaji goriva

Nakon kupnje Croduxova maloprodajnog lanca goriva Petrol je od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju pumpi, piše u subotu Večernji list.

Slovenski Petrol kupio je od Croduxa lanac od 91 benzinske pumpe i time se u Hrvatskoj učvrstio na drugom mjestu po tržišnom udjelu u maloprodaji goriva. Ali tom akvizicijom Slovenci su preuzeli prvo mjesto u regiji po broju benzinskih pumpi, koje je dosad držala hrvatska Ina, navodi dnevnik.

Petrol je prije akvizicije Croduxova maloprodajnog lanca imao u RH 110 benzinskih pumpi, a sad ima 201. Time je tržišni udio slovenske kompanije u Hrvatskoj povećan s 13 na 23 posto. Ina je i dalje glavna na hrvatskom tržištu goriva s 396 benzinskih pumpi, Lukoil ih ima 47, a Tifon 43.

U Petrolu su kupnju benzinskih pumpi skladišta Croduxa u Zadru i Omišlju objasnili strategijom širenja poslovanja. Hrvatsko tržište, naveli su, najbliže je slovenskom po ekonomskom razvoju, po razvoju tržišta naftnih derivata, kupovnoj moći, ali i u kulturnom smislu.

Stjecanje firme Crodux derivati dva, poručili su, najveći je jednokratni rast prodajnih mjesta u cijeloj istoriji Petrola. A Petrol je akvizicijom Croduxa premašio svoje planove širenja, prema kojima je od 2022. trebao imati 548 benzinskih crpki.

Petrol s Croduxovim crpkama sad ukupno ima 601 benzinsku pumpu, a Ina ih ima 518. U Sloveniji je Petrol trenutno na 318 pumpi, dok ih u BiH ima 42, u Srbiji i Crnoj Gori po 15, a u Kosovu 10. Ina pak ima benzinske pumpe još u BiH (105), Crnoj Gori (11) i Sloveniji (šest). Srbijanski NIS, koji je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, ukupno ima 409 benzinskih pumpi, od toga u Srbiji 314, u BiH 43, u Bugarskoj 34, a u Rumunjskoj 19, donosi Večernji list.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.