Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Inače se toči za 10 ili 20 KM, ali danas svi sipaju pun rezervoar”

benzinska pumpa – banja luka

Zbog početka primjene izmijenjenog Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini benzinske pumpe od sutra će imati novi cjenovnik, a obzirom da se radi o poskupljenju na mnogim pumpama, u Banjaluci danas je primjetno da su se građani odlučili da napune rezervoare svojih automobila, javlja Anadolu Agency (AA).

Radnici na jedoj od banjalučkih benzinskih pumpi kažu da su tokom današnjeg dana imali skoro duplo više posla.

“Zanimljivo je i da se obično toči goriva za 10 ili 20 KM, ali danas uglavnom svi sipaju pun rezervoar. Nadaju se da će tako uštediti bar 10 KM”, rekao je radnik na benzinskoj pumpi.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske kažu da će od 1. februara, kada počinje sa primjenom izmijenjeni zakon, distributeri biti prinuđeni da povise cijenu dizelskih i benzinskih goriva za najmanje 18 pfeninga po litri goriva.

“Novim izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je i dodavanje akcize na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM/l plus putarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM/l, što je novi namet u iznosu od 0,70 KM/l+PDV za građane koji koriste ova goriva. Takođe, biće povećana i akciza na ulje za loženje sa 0,30 KM/l na 0,45 KM/l”, naveo je Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Prema njegovim riječima, distributeri će cijene formirati u skladu sa principima slobodnog tržišta, a gorivo u RS će biti skuplje za najmanje 18 pfeninga po litri, koliko ide u državnu kasu.

Na pitanje koliko će biti skuplji plin, Berak je odgovorio da će “cijena tečnog naftnog gasa koji se koristi kao pogonsko gorivo biti povišena za oko 30 pfeninga po litri, zbog uvođenja taksi za puteve i autoputeve u izmijenjenom Zakonu o akcizama BiH, koje do sada nisu postojale”.

“Zanimljivo je da se u svijetu stimuliše upotreba biorazgradivih goriva, dok to kod nas nije slučaj jer se novim nametom na upotrebu tečnog naftnog gasa destimuliše upotreba ovog energenta za vozila na motorni pogon”, kazao je Berak.

Građani Banjaluke u razgovoru sa ekipom AA rekli su da se najviše plaše da će nove cijene goriva uticati na poskupljenje svega ostalog.