Indija raspisla najveći tender ikada

india avijacija

Indija kupuje borbene avione ukupne vrijednosti 15 milijardi dolara, a konkurs traje do početka jula.

Kako navode vojni sajtovi, Indija je od nekoliko globalnih kompanija zatražila informacije o ponudi 110 borbenih aviona, što bi bio najveći posao te vrste na svijetu.

Važan uslov je da barem 85 odsto naručenih aviona bude proizvedeno u Indiji. Tri četvrtine aviona moraju biti jednosjedi, a ostali dvosjedi.

Rok za slanje prvih ponuda je 6. juli, a kada se dug i komplikovan proces završi sa pobjednikom konkursa biće potpisan ugovor”.

Indija je sa 1,324 milijarde stanovnika najmnogoljudnija zemlja na svijetu.

U nabavku novih borbenih aviona Nju Delhi je krenuo još 2007. godine, a početkom 2012. prihvaćena je ponuda francuske kompanije “Dassault Aviation SA” za nabavku 126 višenamjenskih borbenih aviona “rafal”.

Međutim, kasnije su pregovori sa Francuzima zastali, pa je na kraju ugovorena kupovina samo 36 aviona, prenosi vojni izvori.

Nabavka novih lovaca vrlo je važna za vazdušne snage Indije, koje trenutno raspolažu sa 31 eskadrilom borbenih aviona, od kojih svaka ima 18 letjelica.

U pozivu na slanje ponuda navedene su tehničke specifikacije koje se traže od novih višenamjenskih aviona. Između ostalog, moraju da imaju mogućnost djelovanja danju i noću, a zatražene su i karakteristike manevarskih sposobnosti, doleta, te maksimalnog kapaciteta za nošenje oružja.

Najvažnije je već ranije najavljeno širenje specifikacija konkursa tako da uključuje i borbene avione sa dva motora, prenosi “Bloomberg”.

To znači da potencijalne ponude neće slati samo švedski “Saab” /JAS 39 Gripen/ i američki “Lockheed Martin” /F-16 block 70/72/, nego vrlo vjerovatno i francuski “Dassault Aviation SA” /Rafale/, američki “Boeing” /F/A-18 Super Hornet/, a možda i ruski “Komsomolsk”, koji bi mogao da ponudi “Su-30SM” ili “Su-35S”.