Međunarodna agencija za energetiku

Industrija obnovljive energije zabilježila najbrži rast od 1999. godine

Industrija obnovljive energije

Kapacitet energije vjetra je udvostručen tokom 2020. godine, dok je potrošnja solarne energije porasla za gotovo 50 posto, usred sve veće zainteresovanosti vlada i korporacija za čistom energijom

Globalna industrija obnovljive energije prošle godine je zabilježila najbrži rast od 1999. uprkos prekidu izazvanom pandemijon koronavirusa, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA), prenosi Anadolu Agency (AA).

IEA je saopštila da je provedba projekata obnovljivih izvora energije, uključujući vjetroelektrane i projekte solarne energije, porasla za 45 posto prošle godine.

Kapacitet energije vjetra je udvostručen tokom 2020. godine, dok je potrošnja solarne energije porasla za gotovo 50 posto više, usred sve veće zainteresovanosti vlada i korporacija za čistom energijom.

“Vlade trebaju nadograditi ovaj obećavajući zamah uspostavljanjem politika koje podstiču veća ulaganja u solarnu energiju i vjetar, u dodatnu mrežnu infrastrukturu koja će im biti potrebna i u druge ključne tehnologije obnovljive izvore energije poput hidroenergije, bioenergije i geotermalne energije”, izjavio je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.