Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Industrijska proizvodnja u BiH zabilježila rast u martu

radnici

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u martu bilježi rast od 2,4 odsto u odnosu na februar, te rast od 10,3 odsto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja energije u martu veća je za 20,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,3 odsto, kapitalnih proizvoda za pet odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,3 odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 5,6 odsto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u martu veća je za 62,9 odsto u odnosu na isti mjesec 2015. godine, energije za 18,6 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10 odsto, kapitalnih proizvoda za 7,6 odsto, te proizvodnja intermedijarnih proizvoda za 3,8 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u martu, u poređenju sa februarom, bilježi rast u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i plinom od 17,2 odsto, u području vađenja ruda i kamena od dva odsto, dok je u području prerađivačke industrije zabilježen pad od 2,1 odsto.

U martu ove u poređenju s istim mjesecom 2015. godine industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području vađenja ruda i kamena od 17,3 odsto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom od 13,2 odsto, a u području prerađivačke industrije rast od 8,5 odsto.