Faruk Hadžić

Inflacija nastavlja ubrzavati, pileći file skoro 17 KM

piletina faruk hadzic (1)

Dakle, 2,50 KM povećanje za manje od 20 dana

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić podijelio je na svom Facebooku fotografiju koju je on uslikao u jednom marketu gdje se vidi da kilogram pilećeg filea košta 16,90 KM.

– Današnja cijena pilećeg file (za 1 kg), iznosila je 16,90 KM. Na slici koju sam objavio 04/04/2022 cijena istog pilećeg filea, iznosila je 14,40, dakle 2,50 KM povećanje za manje od 20 dana.

Potrebno je naglasiti da što više raste cijena bilo kojeg proizvoda, država za isti proizvod više naplaćuje PDV-a i naravno nema interes da bilo šta mijenja. Čisto radi usporedbe, kada je cijena pilećeg filea bila oko 7 KM po kg, od ovog iznosa država je uzela sebi 1,02 KM PDV-a. Na cijeni od početka aprila od 14,40 KM, država je sebi uzimala 2,09 KM PDV-a, da bi na današnjoj cijeni uzela 2,46 KM, objavio je Hadžić, te dodao:

– PDV kao porez sam po sebi je regresivan, a to znači da više uzima u procentualnom iznosu od onih koji imaju niže plate i penzije, što je posebno očigledno u vrijeme inflacije, kada država ostvaruje rekordne naplate poreza. O ovome ću posebno pisati u narednim sedmicama.