Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rast cijena

Inflacija u Federaciji BiH ubrzala na 18,1 posto

supermarket
soping kupovina supermarket prodavnica pixabay

U septembru su najviše poskupjeli odjeća i obuća i to za 5,7 posto, a slijede komunalne usluge i drugi energenti, gdje je zabilježen rast od četiri posto.

U septembru 2022, u odnosu na isti mjesec prošle godine, cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine porasle su za 18,1 posto, a u odnosu na mjesec ranije za 1,5 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Iako se u augustu činilo da inflacija usporava, najnoviji podaci pokazuju suprotno, piše Bloomberg Adria. Naime, inflacija je u augustu iznosila 17,4 posto, a u julu 17,6 posto.

U septembru su najviše poskupjeli odjeća i obuća i to za 5,7 posto, a slijede komunalne usluge i drugi energenti, gdje je zabilježen rast od četiri posto.

Hrana je skuplja za 1,7 posto, obrazovanje za 1,2 posto, dok je rast od jedan posto zabilježen u sektorima rekreacije i kulture te ugostiteljstva.

Rast cijena od 0,6 posto zabilježen je kod ostalih dobara i usluga i u sektoru zdravstva, dok su alkoholna pića, duhan i prijevoz skuplji za 0,1 posto.

Jedino smanjenje cijena je evidentirano za namještaj i kućanske aparate, gdje su cijene niže za 0,2 posto.

Muharem Karamujić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, za Bloomberg Adria TV je kazao da se očekuje nastavak inflatornih pritisaka i u narednom periodu, navodeći da je još uvijek u sistemu puno novca koji su zemlje emitirale tokom koronakrize, zbog čega ne dolazi do manje potražnje unatoč rastu cijena.

”Tokom koronakrize imali smo stagnaciju u ekonomskom razvoju, zbog čega su autoriteti velikih zemalja počeli enormnu emisiju novca, koji je još uvijek u opticaju. U toj situaciji desilo se da velika količina novca traži manje proizvoda i tada je zapravo počela rasti inflacija, što je dodatno pogoršano ratom u Ukrajini i energetskom krizom”, rekao je Karamujić.

Naredne sedmice očekuju se podaci o inflaciji u Republici Srpskoj, kao i podaci Agencije za statistiku BiH.