Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CPI

Inflacija u SAD-u dosegla 5 posto prvi put nakon 13 godina

Washington_koronavirus_normalizacija_Xinhua

Troškovi života američkih potrošača u maju su porasli za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec

Indeks potrošačkih cijena (CPI) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao je u maju za 0,6 posto na mjesečnom i 5 posto na godišnje nivou, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo rada SAD-a objavilo je podatke o potrošačkim cijenama za maj, koja su nadmašila očekivanja.

Troškovi života američkih potrošača u maju su porasli za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec. Očekivalo se da će se podaci o CPI-u, koji su bili iznad tržišnih očekivanja, povećati za 0,5 posto.

CPI u SAD-u povećao se za 5 posto na godišnjem nivou, također nadmašujući očekivanja. Očekivalo se da će godišnja inflacija, koja je dosegla najviši nivo od augusta 2008. godine, iznositi 4,7 posto. CPI se u maju povećao za 4,2 posto na godišnjem nivou.

Najveći mjesečni rast cijena u maju zabilježen je kod polovnih vozila sa 7,3 posto. Iako se indeks cijena hrane povećavao za 0,4 posto mjesečno, nije došlo do promjene energetskog indeksa.

Temeljna inflacija porasla je 3,8 posto na godišnjem nivou, a očekivalo se da će se povećati za 3,5 posto. Osnovni CPI povećao se za 3 posto na godišnjem nivou.

Analitičari su izjavili da se ne očekuje da američka Federalna rezerva (Fed) reagira na porast inflacije na sastanku Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) koji će se održati sljedeće sedmice.