Dan BH Telecoma

Inovacije u digitalnoj eri u fokusu konferencije “Sarajevo TechLab”

FNA_147555

Ovogodišnja konferencija se održava pod sloganom #powerofinnovation i šalje jasnu poruku podrške inovacijama, ubrzanom razvoju i procesu digitalizacije u BiH, a što će potvrditi eminentni sudionici i panelisti, dok se učenicima već obratio i poznati inovator i poduzetnik Mate Rimac

Povodom obilježavanja Dana kompanije BH Telecom danas se u Sarajevu održava treća “Sarajevo TechLab” poslovno-tehnološka konferencija na kojoj se predstavlja retrospektiva aktivnosti BH Telecoma u proteklom periodu i važnost uloge telekomunikacija u novoj digitalnoj eri i transformaciji.

Na skupu će, također, biti predstavljene inovacije i razvojne strategije nekih od najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnja konferencija se održava pod sloganom #powerofinnovation i šalje jasnu poruku podrške inovacijama, ubrzanom razvoju i procesu digitalizacije u BiH, a što će potvrditi eminentni sudionici i panelisti, dok se učenicima već obratio i poznati inovator i poduzetnik Mate Rimac.

Konferenciju je svečano otvorenom proglasio premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je kazao da je BH Telecom lider na telekomunikacijskom tržištu, da prepoznaju moć inovacija te globalne trendove u IT industriji i da podržava nove inovativne ideje s posebnim naglaskom na mlade.

– Pomoću toga će se razviti poslovne ideje i pronaći korisnici za inovativne ideje. IT sektor je najbrži rastući sektor u FBiH i to je i Vlada prepoznala kao stratešku granu razvoja – kazao je Novalić i poželio BH Telecomu da postane najveći accelerator za inovacije, ako to, kako je rekao, već sada nisu.

Kompanija BH Telecom na ovaj način već treću godinu obilježava Dan kompanije, 5. septembar. Tog dana 1993. godine, dok je trajala agresija na Bosnu i Hercegovinu, u najtežim uvjetima razaranja i opsade, zaposlenici tadašnjeg JP PTT BiH prekinuli su telekomunikacijsku blokadu i uspostavili prvu međunarodnu satelitsku vezu BiH-Švicarska (Sarajevo-Bern) korištenjem međunarodnog kôda 387, dodijeljenog BiH od Međunarodne telekomunikacijske unije.

Na otvaranju skupa okupljenima se obratio i generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman i napomenuo je da se te 1993. godine desila telekomunikacijska deblokada Bosne i Hercegovine.

Kako je naglasio, prije nekoliko godina BH Telecom je započeo izazovno i uzbudljivo putovanje transformacije u digital service provajdera, u kompaniju koja je sprema odgovoriti svim izazovima savremenog digitalnog doba.

Iznio je i podatak da je kompanija ostvarila značajne rezultate ove godine te ja za sedam mjeseci ostvareno 17 miliona KM više dobiti u odnosu na prošlu godinu i 12 miliona više od plana.

– S mjesecom augustom procjenjujemo da ćemo dosegnuti godišnju planiranu dobit. Ponosni smo na sve promjene i projekte koje smo implementirali. Stoga, ove godine očekujemo ukupnu dobit od 70 miliona KM. Sve to činimo kao odgovorna kompanija – rekao je.

Najavio je da će u naredne tri godine biti osigurano 15 miliona KM za startupe te Kahriman kaže da bi to trebao biti poticaj svim mladim ljudima koji imaju specifična znanja i ekspertize u korištenju naprednih tehnologija kako bi se kreiralo novo bolje digitalno društvo.

Na otvaranju konferenciji obratio se i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, naglašavajući da je BH Telecom jedna od najuspješnijih domaćih kompanija i da predstavlja primjer uspješnog poslovanja te istovremeno pruža podršku inovacijama i ubrzanom razvoju u BiH.

Naglasio je da i Vlada Federacije BiH daje podršku procesima digitalizacije i razvoja IT-a, iznoseći podatak da je i Evropska unija u Agendu za zapadni Balkan uvrstila digitalnu komponentu koja ima za cilj tranziciju regije u digitalnu, zatim privredni rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Kompanija je 2019. godine prvi put organizirala takvu poslovno tehnološku konferenciju na kojoj je bilo više od 400 učesnika kada je razgovarano o temi digitalne transformacije iz tradicionalnog komunikacijskog provajdera u digitalni servisni provajder.

Druga konferencija organizirana je prošle godine u hibridnom formatu zbog ograničenja postavljenih u cilju sprečavanja širenja pandemije koronavirusa. Tada se u Sarajevu okupio manji broj ljudi dok su joj drugi prisustvovali u online formatu.

Ovogodišnja, treća takva konferencija, kaže Karhriman, u fokusu ima inovacije. Prisustvuje joj oko 150 učesnika, a više od 15 govornika bit će na dva tematska panela koji će biti fokusirani na pojam naprednih tehnologija i inovacija.

Prvi panel vezan je za globalne trendove u inovacijama u informacijsko-komunikacijskoj industriji (ICT), dok je drugi panel vezan za načine ubrzavanja inovacija.