Biznis

SBK

Inspekcija otkrila 13 radnika “nacrno”, zaplijenjen zatečeni gotovi novac

24/05/2022
FOTO: Ilustracija

Kontrole su provedene na području Travnika, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Busovače, Bugojna, Gornjeg Vakufa - Uskoplja i Donjeg Vakufa, a cilj je bio provjeriti da li porezni obveznici zakonito posluju

Inspekcija je tokom jučerašnje 31 kontrole poreznih obveznika trgovačke, ugostiteljske i drugih uslužnih djelatnosti u Srednjobosanskom kantonu otkrila 13 radnika “nacrno”, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

Otkriveni su i 14 poreznih obveznika bez evidentiranog prometa putem fiskalnog uređaja, kao i jedan koji posluje bez odobrenja za rad.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćena su dva objekta, doneseno 13 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i uručeno 26 prekršajnih naloga za kazne ukupno ‘teške’ 58.450,00 KM. Osim kontrole zakonitosti poslovanja, kod 14 poreznih obveznika plijenjen je zatečeni gotovi novac radi namirenja dospjelih poreznih obaveza.

Kontrole su provedene na području Travnika, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Busovače, Bugojna, Gornjeg Vakufa – Uskoplja i Donjeg Vakufa, a cilj je bio provjeriti da li porezni obveznici zakonito posluju.

Inspekcijska provjera zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje ‘sive ekonomije’ bit će nastavljeni, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.