KUIP

Intenziviran nadzor tržišno-turističkih inspektora tokom SFF-a

sff – ulice

Istakla je da akcent njihovih aktivnosti stavljen na zdravstvenu ispravnost te uslove u pogledu procesne higijene, kao i temperature prostora i opreme za čuvanje i izlaganje proizvoda.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) će tokom 25. Sarajevo Film Festivala, od 16. do 23. augusta, dodatno intenzivirati nadzore koje će provoditi sanitarni, tržišno-turistički i inspektori rada, s ciljem suzbijanja nezakonitih pojava, te osiguranja izvršenja zakona nad kojima nadzor provode te inspekcije.

Glasnogovornica KUIP-a Kantona Sarajevo Vildana Brdarić kazala je u razgovoru za Fenu da su početkom ljetne turističke sezone počeli i realizaciju Plana pojačanih inspekcijskih nadzora nad radom u objektima koji obavljaju ugostiteljsku i turističku djelatnost, zbog visokih temperatura i održavanja Sarajevo Film Festivala, tokom čijeg se održavanja očekuje veliki broj turista u glavnom gradu BiH.

Istakla je da akcent njihovih aktivnosti stavljen na zdravstvenu ispravnost te uslove u pogledu procesne higijene, kao i temperature prostora i opreme za čuvanje i izlaganje proizvoda.

– Kantonalni veterinarski inspektori do sada su kontrolisali 105 subjekata u poslovanju sa hranom životinjskog porijekla, uključujući proizvodnju i promet mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, te proizvodnju i promet konzumnih jaja – kazala je.

Usmjerenim inspekcijskim nadzorima, dodala je, obuhvaćeni su i pijačni prostori u kojima se prodaju lako kvarljive namirnice životinjskog porijekla, kao i ugostiteljski objekti.

Brdarić je istakla je da zbog provjere ispravnosti proizvoda namijenjenih javnoj potrošnji za laboratorijsku analizu uzeto ukupno 114 uzoraka različitih proizvoda životinjskog porijekla, čijim ispitivanjem su dobijeni zadovoljavajući rezultati. Također, naglasila je da je zbog provjere mikrobiološke čistoće uzeto i 348 briseva radnih površina u kontaktu sa hranom, opreme, ambalaže, kao i ruku osoba koje manipulišu hranom.

– Prema končanim analizama uzetih briseva nepravilnosti su utvrđene u 73 slučaja ili 21 posto, koje se uglavnom odnose na neusklađenosti u pogledu ukupnog broja bakterija, te dijelom enterobakterija, iznad referentnih vrijednosti – kazala je.

Kantonalni sanitarni i inspektori za hranu su, kazala je, u istom periodu izvršili 150 redovnih inspekcijskih pregleda u okviru kojih su, za potrebe službenog uzorkovanja, uzeli 64 uzorka hrane, od čega je njih osam (12,5 posto) bilo pozitivno na enterobakterije, pesticide i plijesni, te 49 briseva, od koji je pet (10,2 posto) bilo pozitivno na aerobne mezofilne bakterije i enterobakterije.

S obzirom na propuste u održavanju higijene, na koje ukazuju navedeni rezultati laboratorijskih pretraga, Brdarić istče da su inspektori, osim prekršajnih mjera, naredili i hitne mjere pojačanog čišćenja, pranja i dezinfekcije, uz obaveznu provjeru efekata korektivnih mjera laboratorijskim ispitivanjem.

Naglasila je da je prioritet djelovanja tržišno-turističke inspekcije KUIP-a nadzor nad primjenom odredaba Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kao i zakonskih propisa kojima je regulisana oblast turizma u ugostiteljskim objektima i smještajnim kapacitetima na području KS.

– U posmatranom periodu je kontrolisano 117 objekata za koje su tržišno-turistički inspektori, zbog utvrđenih nepravilnosti, djelovali izdavanjem 57 prekršajnih naloga, 14 rješenja o zabrani rada, te 11 rješenja za otklanjanje utvrđenih nedostataka – kazala je.

Pozvala je sve subjekte u poslovanju s hranom, posebno mesom, mlijekom, jajima i općenito lako kvarljivim namirnicama da pojačaju higijenske mjere, provjere efekte čišćenja i dezinfekcije, kao i održavaju funkcionalnost rashladne opreme, uređaja i vozila.

– Potrošače pozivamo da hranu, posebno lako kvarljive proizvode, ne kupuju u uličnoj prodaji već isključivo u registrovanim objektima, da kupuju deklarisanu hranu, te da vode računa o uslovima sigurne upotrebe proizvoda, u smislu pravilnog čuvanja, hlađenja do potrošnje, kao i termičke obrade prije konzumacije – istaknula je Brdarić.