Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Intral BH počeo proizvodnju u prostorima Fabrike obuće Aida

Intral-aida

Kompanija Intral BH, strateški partner Fabrike obuće Aida, premjestila je znatan dio svog proizvodnog pogona iz Lukavca u iznajmljeni i obnovljeni prostor u Aidi, te započela proizvodnju, a direktora Intrala BH Aliju Šehovića i radnike posjetili su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić.

U obnovu jedne od hala u Aidi Intral je, shodno prethodnom dogovoru sa Vladom Tuzlanskog kantona, investirao oko milion KM, a u toku je i upošljavanje novih radnika. Do kraja godine, očekuje se da će se uz trenutno uposlenih 240 radnika pridružiti dodatnih 200.

Po ranije datom obećanju Intral je, kada je u pitanju prijem novih uposlenika, svoja vrata prvenstveno otvorio radnicima Aide, a njih desetak već radi na novim mašinama.

Gutić je izjavio da je veoma bitno da je Intral počeo raditi u prostorima Aide i da je ispunio sve ono što su ranije dogovorili.

– Osim ovih desetak, očekujem da će se i veći broj radnika Aide prijaviti za rad u Intralu nakon što im istekne pravo na korištenje naknade koju kao nezaposlene osobe primaju sa biroa – rekao je Gutić.

Obuku koju je Intral organizirao za svoje buduće radnike trenutno pohađa njih 40, a direktor Šehović najavljuje da će do kraja 2016. u ovim pogonima raditi bar 450 radnika.

– S obzirom na pozitivne ulazne podatke koje imamo od naših poslovnih partnera, kao i povećanje narudžbi i do 100 posto, očekujem da ćemo tokom ove godine primiti znatan broj novih radnika – rekao je Šehović.

U Aidi je nedavno pokrenut stečajni postupak, tako da je ta tuzlanska fabrika u nadležnosti Općinskog suda koji provodi daljnje procedure.

Gutić je istakao da od organa koji provode proces stečaja u Aidi očekuje da imaju razumijevanja prema strateškom partneru Intralu i da ova ulaganja, koja iznose oko milion KM, kroz vođenje stečaja na neki način zaštite.

Uporedo sa stečajnim postupkom, novom proizvodnjom i upošljavanjem, Vlada Tuzlanskog kantona uspješno realizira i svoj dio obaveza prema radnicima, a u naredne tri godine svim radnicima će biti uvezan radni staž, s tim da će prioritet u uvezivanju imati oni radnici koji u toj godini budu ispunjavali uslove za odlazak u penziju, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.