Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vareš

Investicija teška 400 miliona KM: Svečano otvaranje rudnika početkom marta

rudnik vareš Adriatic Metals BH
FOTO: Screenshot

Radi se o savremenom rudniku i najnovijim tehnologijama koje se koriste u tvz. zelenom rudarenju

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić održali su radni sastanak s predstavnicima britanske kompanije Adriatic Metals BH, na kojem je razgovarano o početku rada novog rudnika u Varešu.

Najavljeno je da će, nakon višegodišnjih priprema i ulaganja oko 400 miliona KM, rudnik srebra, cinka i olova svečano biti otvoren početkom marta te da će ovo biti istorijski dan za opštinu Vareš, Zeničko-dobojski kanton, Federaciju BiH i državu Bosne i Hercegovine.

Radi se o savremenom rudniku i najnovijim tehnologijama koje se koriste u tvz. zelenom rudarenju.

Dogovoreno je da se formira zajednička komisija koja će utvrditi veći iznos koncesione naknade za eksploataciju rude, što će donijeti dodatne prihode u budžete općine Vareš i Zeničko-dobojskog kantona.

Predstavnici Adriatic Metals BH su istakli da je politika kompanije da se fokusiraju na domaće dobavljače i radnu snagu. Kompanija je tokom pokretanja rudnika s dobavljačima iz Zeničko-dobojskog kantona zaključila ugovore vrijedne 133 miliona KM, a od trenutno zaposlenih oko 255 radnika, oko 200 je iz ovog kantona.

U međuvremenu, objavljen je novi video na kojem se vide razmjere ovog kolosalnog projekta u Varešu. Kako se vidi, veliki kompleks se sastoji od većeg broja postrojenja za vađenje, transport i obradu rude, a tu su i novi putevi, tuneli, pruge…