Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diaspora Invest

Investitori iz dijaspore pokazuju da ne odustaju od zacrtanih planova

2020. godina je bila godina izazova za globalnu ekonomiju, te je bez sumnje utjecala na sve aspekte razvoja, ulaganja i tržišnih kretanja

Od početka realizacije projekta ‘Diaspora Invest’, u aprilu 2017. godine, do danas, aktivnosti podrške su utjecale na stvaranje više od 350 novih radnih mjesta, a 126 kompanija je dobilo tehničku podršku i/ili grant sredstva.

USAID projekat “Diaspora Invest” predstavio je danas rezultate i realizirane aktivnosti u 2020. godini, kao i trendove ulaganja bh. dijaspore u godini na izmaku. Istaknuto je da je došlo do smanjenog intenziteta investicija dijaspore, ali da su postojeće kompanije, posebno u proizvodnji, u većini slučajeva zadržale radnu snagu te se vrlo brzo oporavile od prvog udara pandemije na ekonomiju.

U ovoj godini, obilježenoj pandemijom, kako navode iz tog projekta, realizirali su dva javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava. U značajnoj mjeri su se posvetili uvezivanju bh. dijaspore online putem, što je rezultiralo i podrškom organizaciji konferencija Reconnect i Connecto, a koje su ove godine održane u virtuelnom prostoru.

Kroz Biznis centar bh. dijaspore realizirali su četiri edukacijska webinara fokusirana na teme koje su poduzetnici ocijenili važnim za rad u novim okolnostima, uključujući zdravstvenu zaštitu radnika, radnopravne odnose i pitanja realizacije ugovornih obaveza u vanrednim okolnostima. U junu i decembru su organizovani treninzi prodaje i komunikacija za mala i srednja preduzeća, a u obuku su uključeni zaposlenici kompanija iz cijele zemlje.

Krajem aprila, provedeno je sveobuhvatno istraživanje percepcije stanja i planova investitora u vremenu pandemije, koje je obuhvatilo 32 kompanije pokrenute zahvaljujući ulaganjima dijaspore. Rezultati su donijeli ohrabrenje, posebno u domenu spremnosti poslodavaca da zadrže radnu snagu i ispune planirana ulaganja u 2020. godini. Zahvaljujući tom istraživanju, Projekat je jasno utvrdio potrebe investitora u vremenu pandemije, te u skladu s tim je oblikovao aktivnosti direktne tehničke podrške kompanijama.

– 2020. godina je bila godina izazova za globalnu ekonomiju, te je bez sumnje utjecala na sve aspekte razvoja, ulaganja i tržišnih kretanja. No, i u ovakvom vremenu rađaju se nove uspješne priče, investitori iz dijaspore pokazuju da ne odustaju od svojih zacrtanih planova i upravo nam oni ukazuju na prilike koje naredna godina donosi. Bosna i Hercegovina može postati najpoželjnija adresa za prenos proizvodnje iz drugih alternativnih lokacija širom svijeta. Na putu ka tom cilju, Bosanci i Hercegovci širom svijeta su naši najbolji poslovni ambasadori, ali i pioniri koji će prenijeti znanje, tehnologiju i dobre prakse u domovinu te omogućiti našim kompanijama pristup stranim tržištima – zaključuju iz USAID projekta “Diaspora Invest”.