Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iran postigao dogovor s Boeingom o kupovini 100 aviona

boeing

Iran je zaključio sporazum s američkim proizvođačem aviona Boeingom o kupovini 100 aviona, a riječ je o prodaji vrijednoj milijarde dolara koja bi označila prvo veliko poslovanje jedne američke kompanije s Islamskom Republikom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iranske državne novine javljaju da je čelnik iranske agencije za civilno vazduhoplovstvo Ali Abedzadeh potvrdio da je Teheran postigao dogovor s Boeingom o kupovini 100 aviona, da su se pregovori odvijali u nekoliko faza i da se trenutno čeka finalizacija dogovora.

“Obje strane, Iran i Boeing, postigle su pismeni dogovor o kupnji Boeingovih aviona”, izjavio je Abedzadeh koji je istakao da od 250 putničkih aviona, 230 treba zamijeniti.

Iz američke kompanije sa sjedištem u Chicagu odbili su iznositi detalje pregovora, ali nisu negirali brojke koje je spomenuo Abedzadeh.

Zasad je Boeing dobio dopuštenje samo da predstavi svoje proizvode avio kompaniji IranAiru i nekolicini drugih kompanija dok pokušava dostići evropsku kompaniju Airbus, koja je u januaru ove godine sklopio s Iranairom predugovor o prodaji 118 aviona u iznosu od 25 milijardi dolara.

Dogovor između Airbusa i Irana uslijedio je nekoliko dana nakon što su ukinute sankcije protiv Teherana, u zamjenu za poštivanje dogovora o ograničenju iranskog nuklearnog programa.

Tim sporazumom oslobođene su milijarde dolara zamrznutih iranskih stredstava i otvorila su se vrata globalnim kompanija kojima je bilo zabranjeno poslovanje s Iranom.