Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispitivanje tržišta i educiranje kadra po potrebama misija Microsofta BiH

neum

Ispitati tržište kakav im je kadar potreban te, prvenstveno mlade ljude educirati u tom pravcu ispravan je put ka stvaranju novih radnih mjesta, smatraju iz Microsofta Bosne i Hercegovine koji su prije četiri godine pokrenuli Microsoft skills centar u okviru kojeg rade sa studentima završnih godina.

Direktor Microsofta BiH Omar Krivošija u okviru NetWork konferencije ”Na sedmom nebu”, koju je ta kompanija organizirala u Neumu, kazao je da je taj projekt jedinstven u svijetu i da sa studentima rade stručnjaci koji ih obučavaju prema potrebama analiziranog tržišta.

Za sada Microsoft skills centri funkcioniraju u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci zahvaljujući saradnji s fakultetima.

– Naši partneri nisu imali dovoljno kadra, a i kadar koji imaju nije bio kompetentan da radi poslove na nivou BiH. Napravili smo analizu 30-ak korisnika koji su nam kazali kakav kadar žele – istakao je Krivošija.

Naglasio je da studente, nakon kurseva, povezuju s njihovim partnerima da bi bili vidljivi i došli do posla.

Jedan od polaznika Microsoft skills centra je dvadeset trogodišnji Anes Golubić, student završne godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji je nakon obuke dobio posao, na pola radnog vremena, za početak.

Na obuci je bio prošle, a certifikat je dobio u januaru ove godine.

– Dobio sam posao u jednoj softverskoj firmi i radim ono za šta sam certificiran, razvijam web stranice. Već sam radio na projektu za koji nas je zadužila jedna štamparija – istakao je Golubić te dodao da su drugi polaznici također dobili poslove na puno radno vrijeme ili polovično, zavisno od obaveza na fakultetu.

Drugog dana Microsoft konferencije u Neumu akcent je stavljen na cyber security. Na otvaranju konferencije u srijedu navečer Krivošija je kazao da je prijavljeno 900 učesnika koji će razmijeniti iskustva iz svijeta biznisa i informatičkih tehnologija.

Prošlogodišnja, šesta, a treća u Neumu Microsoft NetWork konferencija, okupila je 700 učesnika koji su slušali 80 predavača u šest tematskih cjelina.