Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

željeznice fbih

Isplatili im prvu od šest tranši finansijske pomoći od 420 KM

mito korupcija
FOTO: D. B.
Ilustracija

Počela isplata pomoći radnicima Željeznica FBiH

Radnicima Željeznica FBiH danas je isplaćena plaća za decembar 2023. i prva od šest tranši finansijske pomoći, u skladu sa Uredbom Vlade FBiH.

Generalni direktor ŽFBiH Enis Džafić je izjavio da je Uprava Društva donijela Odluku da se radnicima Željeznica FBiH povećaju primanja u ukupnom mjesečnom iznosu 420 KM, a koja će se od danas primjenjivati u narednih šest mjeseci na osnovu Uredbe Vlade FBiH radi smanjenja negativnih posljedica inflatornih kretanja i očuvanja egzistencije radnika.

– Uprava je stava da je radnik najveća vrijednost preduzeća, te će nastaviti voditi računa o svojim uposlenicima. Osnovni razlog za realizaciju te Odluke su upravo željezničari zato što su zaslužni za ostvarenje planova Uprave Društva, što je rezultiralo povećanjem neto dobiti sa 1,2 miliona KM u 2022. na višestruko veću neto dobit u 2023. Takav, mogu reći, historijski poslovni rezultat doveo je Željeznice FBiH u vrh uspješnih javnih preduzeća u FBiH – dodao je Džafić.

Mjesečni dodatak na dohodak u iznosu 100 KM

Iz Željeznica FBiH podsjećaju da je Nadzorni odbor Društva na sjednici održanoj 26. jula 2023. donio Pravilnik o Sedmim izmjenama i dopunama Pravilnika o radu kojim se svim radnicima ŽFBiH, osim članova Uprave Društva, odobrava mjesečni dodatak na dohodak u iznosu 100 KM (bez sadržanog poreza na dohodak), a koji se primjenjuje od 1. augusta 2023.

– Pravo na ovu pomoć ostvaruje svaki radnik, osim članova Uprave Društva, koji se na dan isplate tranše pomoći nalazi u radnom odnosu ŽFBiH. Naglašavam da ŽFBiH redovno izmiruju sve svoje zakonom predviđene tekuće i obaveze nastale od 2001. do 2016. – naveo je Džafić, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću ŽFBiH.