Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Isporučeno više od 30 tona krastavaca njemačkoj firmi Carl Kühne

kornisoni (6)

Kooperanti iz Kostajnice su u protekloj sezoni isporučili njemačkoj firmi “Carl Kühne” više od 30 tona krastavaca kornišona.

Viši stručni saradnik za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu opštine Kostajnica Miroslav Stijak rekao je Srni da su kooperanti sa područja kostajničke opštine tokom proizvodnog ciklusa na svojim parcelama ubrali i organizatoru proizvodnje isporučili 30.761 kilogram krastavaca kornišona.

“Proizvodnja i otkup tekli su planiranom dinamikom, a proizvođačima je isplaćeno ukupno 25.219 KM. U protekloj sezoni sa kompanijom Carl Kühne iz Kozarske Dubice ugovore o proizvodnji potpisalo je sedam proizvođača sa područja naše opštine. Oni su zasade kornišona podigli na ukupnoj površini od 7,5 dunuma”, rekao je Stijak.

On je rekao da očekuje da će se u narednoj sezoni u ovu proizvodnju sa firmom iz Njemačke i uz saradnju opštinske poljoprivredne službe uključiti više poljoprivrednika sa područja opštine Kostajnica.

Firma Carl Kühne sa sjedištem u Kozarskoj Dubici organizovala je proizvodnju krastavaca kornišona na području opština Srbac, Gradiška, Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Krupa na Uni, Prijedor i Ključ, a 285 kooperanata zasijalo je ukupnu površinu od 26,5 hektara.