Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istekao rok za korištenje certifikata, mnogi stanovi ostali neotkupljeni

sarajevo77455

Rok za korištenje certifikata za otkup stanova je istekao 30. juna ove godine. Agencija za privatizaciju FBiH je istog dana obustavila izvršavanje privatizacijskih transakcija u poštama u kojima se obavljaju ove transakcije, piše BiznisInfo.

– Ovaj postupak je u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i ostvarivaju potraživanja građana u postupku privatizacije po kojem se “potraživanja sa jedinstvenih računa građana mogu koristiti u procesu privatizacije za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo do 30. juna 2017. godine u visini od 100% od ukupne cijene, navodi se u obavještenju koje je Agencija objavila na svojoj internet stranici.

Agencija za privatizaciju u FBiH naglašava da će, ukoliko Ministarstvo finansija kao obrađivač i Vlada Federacije BiH kao predlagač Zakona, ocijene da je potrebno produžiti rok važenja certifikata i nakon što Parlament Federacije BiH prihvati dalje eventualno produženje roka važenja cerifikata, ponovo omogućiti uspostavljanje prometa sa privatizacijskih računa.

Inače, ovo bi moglo predstavljati ogroman problem građanima koji još nisu otkupili stanove. Riječ je uglavnom o stanovima oko kojih se vode sudski sporovi pa zbog toga još nisu mogli biti otkupljeni.

Kako je BiznisInfo ranije objavio, u svom ranije objavljenom izvještaju o radu Agencija je navela da je na kraju prošle godine ostalo neutrošenih certifikata u iznosu od oko 5 milijardi KM.

– Iznos izdanih certifikata po osnovu općih potraživanja, plata pripadnika oružanih snaga BiH i potraživanja penzionera je 16,04 milijardi KM. Iznos neutrošenih certifikata na kraju 2016. godine je cca. 5,13 milijardi KM, navedeno je u tom izvještaju.