Italija sakuplja sezonske radnike od BiH do Japana

sezonci

Vlada Italije objavila je 9. maja poziv za prijavu 13.000 sezonskih radnika iz inostranstva za rad u toj zemlji u 2015. godini, a na listi 23 zemlje iz kojih se zainteresovani mogu prijaviti su i državljani BiH, Srbije, Crne Gore.

Međutim, u Agenciji za posredovanje i zapošljavanje BiH za Nezavisne novine navode da italijanske vlasti nisu kontaktirale bh. institucije ni agencije za posredovanje pri zapošljavanju u BiH. To znatno otežava informisanje o poslovima, procedure prijave, provjeru radnih mjesta i uslova rada.

[quote_box_right]

Zemlje iz kojih primaju radnike

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Ministarstva za unutrašnje poslove Italije, za sezonski posao u 2015. u Italiji mogu se prijaviti građani Albanije, BiH, Koreje, Egipta, Makedonije, Filipina, Gambije, Gane, Japana, Indije, Kosova, Maroka, Mauricijusa, Moldavije, Nigera, Nigerije, Pakistana, Senegala, Šri Lanke, Ukrajine i Tunisa.

Od 13.000 radnih mjesta, 1.500 je rezervisano za radnike koji su ranije radili u Italiji ili već rade u ovoj zemlji.

[/quote_box_right]

Boris Pupić iz Službe za odnose s javnošću Agencije za rad i zapošljavanje BiH objašnjava da zemlje EU unazad nekoliko godinu uglavnom primjenjuju praksu da stranci izvan EU zainteresovani za sezonske poslove u zemljama EU sami sebi pronalaze posao posredstvom oglasa koji objavljuju njihove institucije, berze rada, poslodavci.

“Rukovode se pravilom slobodnog tržišta rada. Mi bismo za naše državljene provjeravali o kakvim radnim mjestima se radi i pod kojim uslovima će da rade! Veoma je bitno da se traže poslovi preko licenciranih agencija”, dodaje Pupić.

U konkretnom slučaju oglasa za sezonske poslove u Italiji za strance izvan EU, isti je objavljen samo na italijanskom jeziku na portalu Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, gdje zainteresovani treba da popune prijavu.

Kako navode u ovoj agenciji, kao što je to bio slučaj i ranije, sezonske radnike u Italiji uglavnom traže za poljoprivredne poslove (berača voća i povrća), poslove u građevinarstvu, rjeđe u ugostiteljstvu.

Među oglasima na internet portalima pojavljuju se povremeno oglasi lica “posrednika” s područja bivše Jugoslavije koji traže “sezonske berače” voća za Italiju, Finsku, Norvešku. Zarada se plaća prema satu ili količini ubranog voća, uglavnom od tri do 12 evra po satu u zavisnosti od poslodavca, lokacije, vrste voća. To su fizički zahtjevni poslovi. U prosjeku se radi minimum 10 sati dnevno, a angažman je u prosjeku oko tri mjeseca.

“Uglavnom se za sezonske poslove u inostranstvu prijavljuju radnici iz BiH koji su već radili kod provjerenih poslodavaca ili prema preporukama onih koji su radili”, dodaje Pupić.

Edina Šehović, marketing manadžer portala Posao.ba, istakla je da do sada nisu kontaktirani za objavljivanje oglasa za sezonske poslove u Italiji u 2015. godini.

“U 2015. godini objavili smo oko 140 oglasa koji su povezani sa sezonskim/honorarnim poslovima u inostranstvu”, precizirala je Šehovićeva. Ona je istakla da se radi o primorju Hrvatske, Kataru, Dubaiju, Kipru, Turskoj, Njemačkoj, a sve češće se kao lokacija rada navodi i pojam “širom svijeta”, s obzirom na to da se može raditi i o freelance poslovima kao i poslovima na kruzerima, za koje su kandidati iz BiH veoma zainteresovani. Ona je dodala da uglavnom poslodavci potražuju konobare, spremačice, radnike na naftnim platformama, hostese, kuvare i slično.

“Poslodavci svim radnicima iz BiH osiguravaju stan i boravišne vize. Visina plate ovisi o pozicijama, kvalifikacijama, o kompaniji”, navodi Šehović.