Ivanić: Slika o BiH odvraća investitore od ulaganja u ovu zemlju

ivanic mladen bg

Član Predsjedništva BiH iz eniteta Republike Srpske Mladen Ivanić ocijenio je danas da slika o BiH, a ne ekonomski sistem, odvraća investitore od ulaganja u ovu zemlju.

“U BiH ekonomski sistem nije problem koliko slika o ovoj zemlji i strah od političke neizvjesnosti, od sukoba, jer vlasnici kapitala ne žele da rizikuju”, izjavio je Ivanić novinarima u Sarajevu prije početka regionalne konferencije “Biznis plus”.

Prema Ivanićevim riječima, dok slika o BiH ne bude promijenjena, neće biti ni pravog ekonomskog zamajca.

On je istakao važnost ovakvih skupova zbog mogućnosti da direktori i vlasnici velikih preduzeća iz regiona razgovaraju sa političarima koji učestvuju u kreiranju ekonomskog sistema.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović značaj ove konferencije vidi u tome što su privrednici i poslovni ljudi u glavnoj ulozi.

“Privrednici su ti između kojih nema barijera i, za razliku od političara, znaju šta su problemi i prepreke u poslovanju”, rekao je Šarović novinarima.

On je istakao da institucije vlasti treba da budu na usluzi privrednicima i poslovnim ljudima tako što će donositi odluke u njihovu korist, otklanjati barijere i otvarati tržišta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je Vlada posvećena ekonomiji, a da regionalni skupovi ovog tipa služe za razmjenu informacija i međusobnu interakciju.

Direktor poslovnog kluba “Biznis plus” Svetlana Cenić istakla je da Biznis plus, kao i uvijek, pokušava da ostvari dijalog privrednika, biznismena i političara.

Ona je dodala da na jednodnevnom skupu učestvuju gosti iz Makedonije, Srbije, Hrvatske i BiH.