Iz dijaspore godišnje stiže više od 3 milijarde KM

dijaspora

Prema procjenama Svjetskog saveza dijaspore BiH, širom svijeta žive više od 1,3 miliona građana porijeklom iz BiH, dok podaci drugih institucija govore da izvan ove balkanske države živi 1,5 do dva miliona ljudi.

Kako BiH trenutno ima nešto manje od četiri miliona stanovnika, znači da svaki treći, a možda i svaki drugi Bosanac i Hercegovac živi negdje u inostranstvu.

Podaci pokazuju da u Njemačkoj trenutačno živi oko 180.000 državljana BiH, u Americi 145.000, Austriji 90.000, Švedskoj 54.000, Turskoj 45.000, Švicarskoj 40.000, Australiji 35.000, Kanadi 30.000… Prema službenim podacima, svake godine bosanskohercegovačka dijaspora u domovinu pošalje oko 1,5 milijardi eura, što predstavlja 13,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), piše Večernji list.

To već godinama spašava bh. politički i gospodarski sustav od finansijske propasti, a taj novac građani u BiH, prema istraživanjima, koriste za puko preživljavanje. Svake godine, bh. iseljeništvo u zemlju uloži ogroman novac koji prelazi sve kredite koje BiH pozajmljuje iz godine u godinu od međunarodnih institucija. U BiH uđe oko tri milijarde maraka, što je nekoliko puta više od ukupnih međunarodnih investicija u BiH. Tako će, prema procjenama, biti i ove godine.

Stručnjaci smatraju da je novac koji bh. dijaspora šalje na račune građana veoma važan za cjelokupni ekonomski sistem BiH jer to čini vrlo važan dio bruto domaćeg proizvoda ove države.

Tako su građani BiH koji žive širom svijeta svojim porodicama i prijateljima u ovoj balkanskoj državi od 1998. do sada poslali blizu 35 milijardi maraka, skoro 18 milijardi eura. Tu je evidentirano samo ono službeno, ali oni pomažu kad dolaze, stižu kuverte kad god zatreba, troši se u domovini,… Šalju kad god im se porodice obrate. U posljednje vrijeme pored novca sve više iz dijaspore svoje porodice i rodbinu u BiH opskrbljuju i odjećom, namirnicama, strojevima, itd… U dijaspori, pak, smatraju da zbog nebrige vlasti, njihovi veliki potencijali ostaju neiskorišteni, a zbog indiferentnog odnosa veliki broj ljudi gubi interes za domovinu. Uočeno je da u posljednjih pet godina novčana sredstva iz dijaspore sve manje dolaze, a bh. dijaspora nema povjerenja u bosanskohercegovačke vlasti. Sve računice, ipak, dokazuju da dijaspora svojim doznakama i dalje spašava BiH.