Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posrnunli gigant

Iz mostarskog Aluminija poručili da planiraju graditi solarnu elektranu!?

aluminij 1222

Korištenje solarne energije, po njihovim riječima, dovest će do uštede energije, kao i smanjenja emisija iz energije koja se proizvodi upotrebom fosilnih goriva i onečišćenja okoliša uzrokovanog njihovim izgaranjem

M.T. Abraham Group i njihova članica, Aluminij Industrija d.o.o., potpisali su strateški ugovor s izraelskom firmom Big SC Ltd, kojim će se osigurati finansiranje i izgradnja elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, odnosno sunce i vjetar, u BiH koje će dijelom biti unutar Aluminij Industrije (solarne ploče).

Big SC Ltd. je firma čije su vrijednosti zalaganje za zajednicu, okoliš i održivost, te je u skladu s tim odlučila razviti i proširiti svoje aktivnosti u području obnovljivih izvora energije. Ova firma u Izraelu ima solarne sustave instalirane na krovovima trgovačkih centara u svom vlasništvu kapaciteta od 11 megavata, saopćeno je iz Aluminij Industrije d.o.o.

U svrhu daljnjeg proširenja opsega projekta i suradnje, M.T. Abraham Grupa namjerava ulagati u elektrane na obnovljive izvore energije, čime će, navodi se, osigurati stabilnu i pristupačnu opskrbu električnom energijom koja će udovoljiti potrebama tvornice, istodobno ostajući vjerna Aluminijevoj predanosti promicanju održivosti i ekološke svijesti i odgovornosti.

“Podaci o broju sunčanih dana na području Hercegovine ukazuju na značajne izvore sunčeve energije s izuzetno povoljnim sezonskim rasporedom, što pruža priliku za njegovo učinkovito i dugoročno korištenje. S obzirom na prosječan broj sunčanih dana u Mostaru, više od 280, i dostupnost velikih otvorenih površina, čine solarnu energiju za proizvodnju električne i toplinske energije strategijom koju treba provoditi i ostvarivati”, kazali su iz Aluminij Industrije.

Korištenje solarne energije, po njihovim riječima, dovest će do uštede energije, kao i smanjenja emisija iz energije koja se proizvodi upotrebom fosilnih goriva i onečišćenja okoliša uzrokovanog njihovim izgaranjem.

Tehnički tim iz Izraela doći će u Mostar već ovog mjeseca u posjet Aluminiju. Izgradnja elektrana koje će koristiti obnovljive izvore energije započet će tijekom ljeta 2021. godine, stoji u priopćenju.