Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izdavanje fiskalnih računa pod lupom inspektora u RS-u

FISKALNI RACUNI

Poreska uprava Republike Srpske (RS) pokrenula je kampanju „Korak preduzmi, račun uzmi“ koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, čime daju doprinos u borbi protiv sive ekonomije.

Najavili su da će tokom ove jednomjesečne kampanje biti pojačan rad inspektora Poreske uprave RS-a na terenu, koji će kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze.

-U posljednje vrijeme je uočen pad discipline poreskih obveznika kod izdavanja fiskalnih računa, dok s druge strane i građani nedovoljno koriste zakonsku mogućnost da za kupljenu robu i izvršene usluge uzimaju fiskalni račun i na taj način daju svoj doprinos na suzbijanju sive ekonomije – navode iz Poreske uprave.

Tokom prošle godine inspektori Poreske uprave RS-a su izvršili 4.311 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te izdali 1.739 prekršajnih naloga na iznos kazne od 1.176.375 KM, a kod 544 poreska obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.