Definiranje projektnog zadatka

Izgledna izgradnja brze ceste ili autoputa Tuzla – Brčko

brza cesta

Federalni premijer Novalić je istakao spremnost i opredjeljenje Vlade FBiH da pomogne realizaciju projekata

Definiranje projektnog zadatka za brzu cestu ili autoput na relaciji Tuzla – Brčko prioritetni ja zadatak, kako bi JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine do kraja ove godine pokrenule proceduru izrade glavnog projekta, rečeno je na današnjem sastanku posvećenom deblokadi Tuzlanskog kantona, sa akcentom na trasu prema Brčkom i Europskoj uniji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“O ozbiljnosti današnjeg sastanka govori činjenica da su za izradu glavnog projekta već osigurana finansijska sredstva, kao i da su sastanku, koji je organiziran na inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, između ostalih prisustvovali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, članovi Uprave JP Autoceste FBiH Adnan Terzić i Ešef Džafić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, kantonalni ministri prostornog uređenja i zaštite okolice i trgovine, turizma i saobraćaja Elvir Rožnjaković i Edin Buševac, te dekan Rudarsko – geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Kemal Gutić”, navedeno je u saopćenju Službe za odnose s javnošću Tuzlanskog kantona.

Federalni premijer Novalić je istakao spremnost i opredjeljenje Vlade FBiH da pomogne realizaciju ovih projekata.

„Uz sastanke koji su mu prethodili ali i druge projekte koje smo započeli, a tu prije svega mislim na dionicu magistralne ceste Šićki Brod – Đurđevik, današnji susret je pokazatelj konkretnog opredjeljenja Tuzlanskog kantona za putnu deblokadu. Moramo biti iskreni i reći da se po prvi puta tek u posljednjih godinu dana na Federalnom nivou osjeti taj pozitivan pritisak Tuzlanskog kantona za rješavanje pitanja putne infrastrukture“, rekao je premijer Novalić i dodao:
„Danas smo počeli konkretno i sa relevantnim akterima razgovarati o realizaciji ovog projekta. Vlada ima konstantnu komunikaciju sa svim finansijskim institucijama koje mogu biti izvori finansiranja ovog projekta. Veoma dobro poznajemo njihova pravila i u tom smislu danas smo pažnju usmjerili i na bitne aspekte koji će doprinijeti boljem pozicioniranju ovog projekta kod finansijera. U tom smislu je potrebno projektni zadatak i idejni projekat konačno sa usaglasiti sa revizionim primjedbama, a sve kako bi smo do Nove godine mogli otvoriti tender za Glavni projekat. Do tada ja ću sa turskim investitorima razgovarati o osiguranja sredstava za izgradnju“.

Kako je danas rečeno, već odavno postoji društveno – ekonomska opravdanost za izgradnju moderne saobraćajnice minimalne strukture dva puta po dvije saobraćajne trake, uz zaustavne trake i druge infrastrukturne elemente ukoliko se bude radilo o karakteru autoceste. S tim u vezi današnji sastanak je za podlogu imao postojeće idejno rješenje za ovaj putni pravac, a koje je uradila grupa profesora, entuzijasta sa Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta u Tuzli.

„Izgradnja moderne saobraćajnice u ovom pravcu znači prije svega otvaranje prema europskoj ekonomskoj zajednici, Europskoj uniji, drugo, to je saobraćajna deblokada koja će omogućiti bolju prohodnost roba i usluga domaćih privrednika prema EU i treće, ovakvi javni radovi će angažovati operativu i privredna društva sa područja našeg kantona, a to će otvoriti nova radna mjesta i generisati nove vrijednosti. Imajući u vidu društveno ekonomski značaj ovog projekta s jedne strane, te ozbiljnost pristupa i postojanje volje da se krene sa realizacijom s druge strane, ja bih zamolio gradske službe gradova Tuzla i Srebrenik da svoj dio poslova urade što je prije moguće i time nam pomognu da što prije započnemo i sa konkretnim radovima“, rekao je danas premijer Tulumović.

„Današnji sastanak je rezultat naše nedavne posjete JP Autoceste FBiH, što pokazuje našu opredijeljenost i spremnost za promptno reagiranje i stvaranje preduslova za kvalitetnije povezivanje Tuzle i Tuzlanskog kantona sa drugim regijama. U ovom projektu kantonalno ministarstvo nema velikog upliva u realizaciju projekta, ali kao neko ko živi na ovom kantonu i koga ova tematika zanima, izuzetno sam zainteresiran za ovu problematiku i učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo i ubrzamo njeno rješavanje. Bit ćemo podrška, da u saradnji sa gradovima Tuzlom i Srebrenikom otklanjamo ili pomognemo u rješavanju problema na koje se bude nailazilo tokom realizacije“, rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK Edin Buševac.