Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina

Izgrađen najveći aerodrom na svijetu

aerodrom peking333

Puštanje u rad aerodroma sa jednim terminalom u obliku “zlatnog feniksa” od milion kvadratnih metara predviđeno je za 30. septembar

U glavnom gradu Kine završena je izgradnja najvećeg svjetskog međunarodnog aerodroma “Daxing”, saopštile su gradske vlasti.

Prema izjavama rukovodioca projekta, “Daxing” nije samo aerodrom, već i najveće kinesko saobraćajno čvorište u čiju je izgradnju uloženo oko 400 milijardi juana (oko 60 milijardi dolara).

Puštanje u rad aerodroma sa jednim terminalom u obliku “zlatnog feniksa” od milion kvadratnih metara predviđeno je za 30. septembar – uoči 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, a projekat lično prati predsjednik Xi Jinping.Aerodrom “Daxing” se nalazi na jugu Pekinga, 46 kilometara od centra grada. Glavni razlog za njegovu izgradnju bila je namjera da se rastereti stari međunarodni aerodrom, koji je jedna od najprometnijih vazdušnih luka na svijetu.

Udaljenost između dva aerodroma biće oko 67 kilometara. Kamen temeljac položen je 26. decembra 2014. godine, a izgradnja je počela 15. marta 2016. godine.