Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Izgradnja Turskog toka počet će krajem juna

03/06/2015

Izgradnja gasovoda Turski tok, kojim će se dopremati ruski gas do Turske, počet će krajem juna, izjavio je danas jedan od portparola tog projekta, iza kojeg stoji ruski gasni gigant Gasprom.

-Sporazum koji je u maju zaključen s italijanskom građevinskom kompanijom Saipem će omogućiti da radovi na prvoj od četiri sekcije gasovoda Turski tok počnu do kraja juna – rekao je taj zvaničnik na svjetskoj konferenciji o gasu u Parizu.

Na konferenciji je također objavljeno i da je naziv ovog gasovoda, kapaciteta 63 milijarde kubnih metara, promijenjen iz “Turkish Stream” u “TurkStream”.

Gradnju novog gasovoda, koji će se protezati od Rusije do turske granice s Grčkom, najavio je još u decembru 2014. godine ruski predsjednik Vladimir Putin, kao zamjenu za obustavljeni projekat gasovoda Južni tok koji je trebalo da doprema gas do evropskih zemalja, jednim krakom preko Bugarske, Srbije i Mađarske do Austrije a drugim preko Grčke do Italije.

Ruski Gasprom je 7. maja prognozirao da bi gasovod Turski tok trebalo da počne s radom u decembru 2016., prenosi Blic.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.