Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Između BiH i Kine potpisan Sporazum o grantu u iznosu od 2,6 miliona eura

Chen Bo – bevanda

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo potpisali su Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć u iznosu od 2,6 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon potpisivanja Bevanda je izrazio zadovoljstvo jer su danas potpisali Sporazum o grantu Narodne Republike Kine u iznosu od 2,6 miliona eura.

“Kao što je poznato, već smo potpisali sličan sporazum prošle godine na iznos od 4,9 miliona eura, čime je osigurano finansiranje sigurnosne opreme za granični policiju. Ovim današnjim sporazumom osiguran je značajan grant za BiH, a njegovu namjenu utvrdit će Vijeće ministara BiH u narednom periodu”, pojasnio je Bevanda.

Detalje u vezi konkretnih projekata, kako je kazao, dvije strane će definirati dodatnim sporazumom koji će se naknadno zaključiti.

Prema ranijim iskustvima i dogovorima, Bevanda je rekao da su ovakvi sporazumi temelj gospodarsko-tehničke saradnje i grant sredstva obično se ulažu u opremu ili slične potrebe institucija BiH.

Naglasio je dobre i prijateljske odnose dvije zemlje koje prati i sve bolja ekonomska saradnja.

“Tako smo svjedoci da vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje raste i u 2017. godini zabilježen je rast od 76 miliona KM, kao i udio NR Kine u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni”, dodao je Bevanda.

Ambasadorica Chen Bo izjavila je da već dugo godina kineska strana pruža bespovratnu pomoć BiH.

“Drago nam je da vidimo da je ova pomoć usmjerena u razvoj ekonomije i društva BiH i povećanje životnog standarda ove zemlje, uključujući projekte sanacije elementarnih nepogoda”, pojasnila je Chen Bo.

Bespovratna pomoć, kako je kazala, koja se realizuje između Vlade Kine i Vijeća ministara BiH je jedan oblik pružanja međusobne pomoći između zemalja u razvoju.

“Ambasada će biti u kontaktu sa Vijećem ministara i ministarstvom finansija, kao i drugim institucijama, da zajedno definišemo projekte odnosno namjene u koje će biti usmjerena ova pomoć”, dodala je Chen Bo.