Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvoz u Tursku: Otkupna cijena goveđeg mesa pet KM po kilogramu

aa_picture_20150910_6254626_web

Brojni stočari prisustvovali su danas predstavljanju mogućnosti izvoza goveđeg mesa u Republiku Tursku, tokom kojeg je rečeno da će putem posrednika Mesne industrije ˝Menprom˝ sa područja Tuzle i okoline moći izvesti 2.000 tona mesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Od ranije je poznato da je odobrena kvota izvoza goveđeg mesa iz BiH za narednu godinu 15.000 tona.

aa_picture_20150910_6254627_web

Vedran Lakić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Grada Tuzle, rekao je da je cilj animirati proizvodnju i tov junadi vezan uz ovaj ugovor, jer se radi o korisnom ugovoru od kojeg će zajednica imati veliku korist.

˝Veliko je interesovanje, a na ovaj način zaokružen je sistem od proizvodnje do plasmana mesa na tržište˝, istakao je Lakić te dodao da se gradskim vlastima mogu javiti svi koji trebaju pomoć u izradi biznis planova.

Mensur Alić, vlasnik ˝Menproma˝, kazao je da je cijena sto posto zagarantovana. Oni trenutno proizvode izvoze preko luke Ploče.

˝Ako Međunarodni aerodrom Tuzla dobije odobrenje, iz ‘Menproma’ do aerodroma meso bi moglo stići za dva sata, a od aerodroma do Turske za dva i po, odnosno od nas do Turske za ukupno četiri i pol sata˝, izjavio je Mensur Alić, vlasnik ˝Menproma˝, dodajući da bi otkup mesa mogao početi već iduće sedmice.

Vehid Muhamedbegović vlasnk je malih farmi i stoku uzgaja u Sapni i Tuzli.

˝Do sada smo meso prodavali u vlastitoj režiji i morali smo pristajati na razne ucjene švercera i pojedinih mesnica koji su nam niskim cijenama ugrožavali proširenje posla i egzistenciju. Ovaj vid otkupa mesa je odličan za nas i cijena od pet KM po kilogramu žive vage je fantastična. Možemo nabaviti hranu za stoku i ići dalje sa povećanjem broja grla˝, izjavio je Muhamedbegović i dodao da se očekuje podrška Vlade Tuzlanskog kantona i viših nivoa vlasti, kako bi im se vratilo tri puta više.

aa_picture_20150910_6254628_web

Današnjem sastanku sa poljoprivrednicima prisustvovali su i predstavnici Turkish Ziraat Banke iz Poslovne jedinice u Tuzli, koji su prezentovali kreditne linije za poljoprivredu.

˝Linija je finansirana od strane Vlade Republike Turske za poljoprivrednike i investitore koji pokreću biznis ili šire postojeći. Fizička lica po jednom zahtjevu mogu dobiti maksimalno 50.000 eura u protuvrijednosti u konvertibilnim markama, sa kamatnom stopom od 2,99 do 3,99, periodom otplate do deset godina i grejs periodom od maksimalno 24 mjeseca. Sredstva se mogu koristiti isključivo za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, širenje stočnog fonda i slično˝, izjavila je Amela Sijerčić iz Turkish Ziraat Banke u Tuzli.