Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvršiti registraciju i kategorizaciju ugostiteljskih objekata

istocno sarajevo

Iz Gradske uprave Istočno Sarajevo pozivaju vlasnike kuća za odmor, apartmana i soba za iznajmljivanje da najkasnije do 1. marta ove godine izvrše registraciju i kategorizaciju objekata ukoliko to nisu obavili ili je kategorizacija istekla.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Istočno Sarajevo Dragan Cvijetić rekao je Srni da su vlasnici dužni da nadležnom organu Poreske uprave Republike Srpske dostave prijavu o iznosu obračunatog paušala boravišne takse za ovu godinu.

“Ugostitelj je dužan da nadležnom organu Poreske uprave Republike Srpske dostavi prijavu o obračunatom paušalnom iznosu boravišne takse do 15. februara tekuće godine, a uplatu izvrši do 31. marta”, naveo je on.

On je pozvao vlasnike kuća za odmor, apartmana i soba za iznajmljivanje, koji su dobili rješenje o kategorizaciji ugostiteljskih objekata da izmire svoje obaveze.

Cvijetić je podsjetio da je Skupština grada Istočno Sarajevo formirala komisiju koja vrši kategorizaciju, da rješenje o kategorizaciji važi četiri godine i da se nakon toga mora obnavljati.

On je naglasio da vlasnici hotela i dalje plaćaju iznos od dvije KM po noćenju, a na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o boravišnoj taksi utvrđeno je da od 1. januara 2016. godine paušalni iznos boravišne takse za ugostitelje koji pružaju usluge smještaja u kućama za odmor, apartmanima i sobama za iznajmljivanje iznosi 30 KM za svaki krevet na godišnjem nivou.

“Trenutno sređujemo spiskove i vršimo kontrolu. U narednom periodu ćemo utvrđivati broj ležajeva i ustanoviti da li neko pruža te usluge, a nije kategorisan, što će biti sankcionisano”, kaže Cvijetić i dodaje da kazne iznose i do 2.000 KM.